Električnim autobusima do smanjenja zagađenja u Beogradu

kombeg ctt.bg.ac.rs

U četvrtak 10. marta 2016. godine u prostorijama Privredne komore Beograda održan je naučno-stručni skup „E-bus, novi koncept čistog i energetski efikasnog javnog prevoza u Beogradu“.

Direktor JKP GSP „Beograd“ gospodin Željko Milković izjavio je da će prvi električni autobusi u Beogradu saobraćati na liniji od Vukovog spomenika do Tržnog centra Delta siti na Novom Beogradu od juna 2016. godine. Istakao je da je linija duga 7,8 kilometara, a punjači kondenzatora nalaziće se na prvoj i poslednjoj stanici. Za punjenje će biti potrebno između 5 i 8 minuta, a sa jednim punjenjem autobusi će moći da pređu 25 kilometara.

Gospodin Milković je dodao da je vrednost pojedinačnog autobusa oko 460 hiljada evra, odnosno ukupna vrednost investicije iznosi oko 2,5 miliona evra, a očekuje se da će se investicija isplatiti za oko 6 godina. Istakao je i da će ovih pet električnih autobusa doprineti smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu i zaštiti životne sredine.

Skup su organizovali Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti Privredne komore Beograda u saradnji sa JKP GSP „Beograd“.

Sandra Jovićević

foto: ctt.bg.ac.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti