„Električni automobili su prevara veka!“ – badminton između skeptika i struke

Foto-ilustracija: Pixabay

Objave na društvenim mrežama, čak i one viralne, znače mi koliko i diploma sa opštinskog takmičenja iz matematike, naročito kada stručnjaci za sve i svašta prosipaju svoju mudrost bez validnih argumenata i naučnog utemeljenja.

Prava je šteta što senzacionalni „postovi“ često stiču veći publicitet od, recimo, neke temeljne naučne studije, no nije teško razumeti zbog čega je to tako – bliske su razmišljanju običnog čoveka, lako ih je razumeti i naizgled sve ima smisla.

Jedna takva rasplamsala je debatu o električnim automobilima, što bi bio dobar povod da se čuje mišljenje struke, samo da je objava data isključivo u formi pitanja, a ne i zaključka.

„Da li je iko uopšte razmišljao o ovome? Ako bi svi automobili bili električni, zamislite tri sata u saobraćajnoj gužvi, a baterija vam se ispraznila – šta ćete da radite? U električnim automobilima praktično nema grejanja tokom dužeg vremenskog perioda. Ako ste zglavljeni na putu tokom noći, nećete imati energije u bateriji, što znači da nema grejanja. Možete pozvati hitne službe da pokupe žene i decu, ali ni oni čak neće moći da dođu jer će putevi biti zagušeni. Kada se put očisti (od snega), niko neće moći da se pomeri zbog praznih baterija. Kako će se stotine hiljada automobila napuniti? Isti problem će nastati i sa letnjim saobraćajnim zastojima. Imaćemo stalne gužve sa praznim baterijama. Ali, niko ne govori o ovome!“, stoji u jednoj objavi na Tviteru koja je privukla veliku pažnju.

Gotovo je sigurno da osoba, koja stoji iza ove objave, nikada nije provozala električni automobili niti pouzdano zna kako njihove baterije funkcionišu, no to nije sprečilo brojne korisnike pomenute mreže da iznetu pretpostavku shvate veoma ozbiljno.

Komentari koji su usledili uglavnom ističu kako objava ima „dobru poentu“ te da će „ostati dosledni svojim benzincima i dizelašima“. Drugi pak navode da je evidentno da električni automobili „nemaju budućnost“, ali da će zato vozila na vodonik biti u stanju da odgovore na sve izazove.

Srećom, struka nije ostala nema na otvoreno pitanje izdržljivosti baterija električnih automobila, a njihovi argumenti još jednom nas uveravaju da je internet jedna velika riznica dezinformacija.

Kako je za Rojters objasnio profesor sa Univerziteta u Oksfordu, Dejvud Houi, motor električnog vozila pri nultoj brzini ne troši snagu baterije: “Samo elektronika u automobilu i sistemi za grejanje/hlađenje koriste energiju kada automobil miruje, ali su količine relativno male.”

Takođe, britanska grupa za nadzor potrošača testirala je performanse baterije električnog vozila tokom simulirane saobraćajne gužve. Koristeći Volksvagen ID.4 sportsko terensko vozilo, testeri su emitovali muziku, uključili grejanje sedišta na maksimum, uključili klima uređaj, upalili farove i koristili USB utičnicu za punjenje tableta koji je puštao film. Nakon 75 minuta korišćenja ovih funkcija dok je automobil bio u stanju mirovanja, glavna baterija automobila od 77 kVh izgubila je dva odsto svoje snage, što je jednako dometu vožnje od 12 kilometara, piše Politifact.

Najzad, da dodam i ja jedan kontraargument, a to je da su šanse da se nađete u ovakvoj situaciji minimalne i nema potrebe da zbog scenarija koji je ilustrovao dotični korisnik tvitera odustanemo od tranzicije ka električnim automobilima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Svako, ko bi se našao u kilometarskoj koloni na debelom snegu, može da smatra da je u nevolji bilo da se nalazi u električnom, konvencionalnom ili vozilu na neki drugi pogon. Ipak, kako ne bi trebalo da previdimo ovakve situacije, vlasnici vozila na baterije ubuduće bi mogli da imaju prenosive punjače u svom gepeku, dok bi hitne službe mogle da raspolažu mobilnim stanicama za punjenje.

Jasno je da prostora za usavršavanje električnih vozila ima, a debate na društvenim mrežama su korisne jer zahvaljujući njima možemo da identifikujemo polja na kojima bi trebalo poraditi. Ipak, najvažnije je što ovakve objave podstiču struku da na njih odgovori činjenicama i ostavi nam malo prostora za sumnju.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti