Kad je u pitanju reciklaža, proizvođači gume i gumarskih proizvoda su složni

Foto: pks.rs

U prostorijama Privredne komore Srbije održan je sastanak Grupacije proizvođača gume i proizvoda od gume.

Analizom statističkih podataka iz ove oblasti zaključeno je da je u 2016. godini ukupno proizvedeno 140.402 tona ovih proizvoda i da se najveći deo proizvodnje odnosi na pneumatike. Ova izuzetno izvozno orijentisana grana najviše je plasirala proizvode u Nemačku, Francusku i Španiju dok je uvoz sirovina za preradu poticao iz Nemačke, Ruske Federacije i Poljske.

Na sastanku su dominirale ekološke teme i akutni problemi poput toga kako uspostaviti sistem koji će favorizovati i stimulisati upotrebu iskorišćene gume za izradu novih proizvoda (podloga za igrališta, tzv „ležećih policajaca“ itd.) i raspravljalo se kako se formira i naplaćuje naknada za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, odnosno, kako ova sredstva angažovati u proizvodnji gotovih proizvoda od reciklata.

Zaključeno je da je neophodno da se u drugoj polovini maja organizuje tematski skup posvećen problematici prozvodnje pneumatika u Srbiji na kome bi sva četiri proizvođača, od kojih su tri u stranom vlasništvu i sa sopstvenim iskustvom, predstavnicima državne uprave – čije je prisustvo takođe predviđeno – predstavili reciklažne sisteme u svojim matičnim firmama.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti