Ekološke radionice o značaju prirodnih vrednosti NP Skadarsko jezero

U prilog obeležavanja Drugog februara – Svetskog dana vlažnih staništa, a u cilju informisanja i podizanja svesti školske populacije  u zaštiti od klimatskih promena, JP Nacionalni parkovi Crne Gore organizovaće niz ekoloških radionica sa učenicima osnovnih škola koje gravitiraju ka prostoru Parka.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Radionice će biti interaktivnog karaktera sa prezentacijom u vezi sa ovogodišnjom temom Svetskog dana vlažnih staništa čiji je slogan „Mi nismo nemoćni protiv klimatskih promena” (We are not powerless against climate change), kao i sa posebnim osvrtom na NP Skadarsko jezero, kao vlažno stanište od međunarodnog značaja, koje je 1995. godine uvršteno na Ramsarsku listu.

Skadarsko jezero je zaštićeno kao nacionalni park od 1983. godine i wetland (močvarno područje) od međunarodnog značaja od 1995. godine.

Predstavlja tipično (sub)mediteransko jezersko/močvarno područje velikog specijskog biodiverziteta, veoma značajno kao odmaralište i zimovalište mnogih migratornih vrsta ptica ili stalno utočište za mnoge globalno ugrožene vrste.

NP Skadarsko jezero se razlikuje od drugih zaštićenih područja u Crnoj Gori, a i šire, posebnim limnološkom karakteristikama, sa izuzetno raznovrsnom algoflorom i bogatom ornitofaunom i ihtiofaunom. Na ovom jedinstvenom prostoru jezera, dominiraju slatkovodni i močvarni ekosistemi. Dalmatinski pelikan (Pelicanus crispus), retka i ugrožena vrsta u Evropi, zaštitni je znak Jezera i Parka.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti