Eko aktivizam mladih za izgradnju poverenja i zdraviju životnu sredinu u Zapadnom Balkanu

 

Foto: Grad Kragujevac

Grad Kragujevac domaćin je prve razmene mladih iz Tirane i Sarajeva, koju u okviru projekta “Eko aktivizam mladih za izgradnju poverenja i zdraviju životnu sredinu u Zapadnom Balkanu“ – YES4WB, realizuje Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR) iz Kragujevca u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama “Škola antišafizma“ iz Sarajeva i “People in focus“ iz Tirane.

Za mlade iz dva grada, njih 30-oro, koji su stigli sinoć, a danas i sutra će kroz radionice i stručne skupove diskutovati o zajedničkim ekološkim problemima u regionu, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju Aleksandar Štajn, organizovao je prijem.

– Saradnja među mladim ljudima predstavlja jedan značajan deo međunarodne saradnje grada Kragujevca, i zbog toga smo srećni što možemo da podržimo ovu inicijativu mladih iz regiona, odnosno sa prostora koji ima zajedničku evropsku budućnost. S obzirom na to da su teme koje će se obrađivati tokom ovih susreta – zaštita životne sredine i ekologija, važne danas a sutra će biti još važnije, značajno je da se ovi mladi ljudi udružuju u odgovorima na izazove, a nije ni manje bitno stvaranje atmosfere tolerancije, uzajamnog poštovanja i razumevanja u regionu, izjavio je ovom prilikom Aleksandar Štajn.

Kroz radionice i uz pomoć eksperata mladi iz tri grada raspravljaće o klimatskim promenama, odlaganju otpada, biodiverzitetu, energetskoj efikasnosti i kvalitetu pijaće vode. Oni će predstaviti i ekološku sliku svojih sredina i najveće probleme sa kojima se susreću prilikom njihovih rešavanja, a razmenom iskustava i ideja pokušaće da dođu do zajedničkih rešenja kako bi životnu sredinu celog regiona Zapadnog Balkana, učinili zdravijom, čistijom i boljom za život.

Gosti će obići i Memorijalni kompleks Šumarice, a u Botaničkoj bašti biće zasađena tri drveta prijateljstva kao simbol udruživanja mladih sa istim ciljem a to je zdravije životno okruženje.

Naredni susret predviđen je za novembar u Sarajevu, a završna konferencija zakazana je u decembru u Tirani.
Inače, projekat “Eko aktivizam mladih za izgradnju poverenja i zdraviju životnu sredinu u Zapadnom Balkanu“, finansijski je podržala Regionalna kancelarija za saradnju mladih- RYCO.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti