Efekti naftne mrlje u Dunavu ograničeni, kupanje u reci nije preporučljivo

Foto: JVP Srbijavode

Kapetan bugarskog broda iz koga se u ponedeljak izlilo 35 tona nafte u Dunav nalazi se u pritvoru. Osumnjičen je za krivično delo zagađenje životne sredine. Naftnu mrlju su nadležne službe u kratkom roku pokupile, a voda je, kako je saopšteno, treće kategorije. Profesor Konstantin Ilijević sa Hemijskog fakulteta kaže za RTS da takva voda nije pogodna za rekreativno kupanje, ali da kada je reč o konkretnom akcidentu on je prostorno ograničen.

Prema rečima profesora Ilijevića, kvalitet vode treće kategorija nije za kupanje.

“Voda druge kategorije je voda koja se može koristiti za rekreaciju. Međutim, ono što je specifično za ovo naftno zagađenje jeste da se ono širi na ograničen način. Nafta je smeša jedinjenja koji su mahom lakši od vode i imaju tendenciju da se ne mešaju sa vodom. To je na neki način olakšavajuća okolnost kod ovog akcidenta i što je to zagađenje bilo moguće pokupiti u velikoj meri“, objasnio je profesor Hemijskog fakulteta.

Pročitajte još:

Kaže da se nada da je najveći deo tog zagađenja sprečen da putuje dalje, ali da nikada nije moguće prikupiti svu zagađenost.

„Deo te nafte je ispario i prešao je u vazduh. Neke komponente, takođe mogu da se rastvore u vodi, koje god tehnike imali“, rekao je Ilijević.

Postoji i opasnost da su organizmi koji žive u reci izloženi štetnim supstancama, međutim profesor Ilijević kaže da je ovo ipak kratka epizoda i da zagađenje nije stiglo do obale.

„U tom slučaju, ovo ne predstavlja neku preteranu opasnost“, rekao je profesor Ilijević.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti