E-mobility Simpozijum – sve o elektomobilnosti na jednom mestu

Foto: Ljubaznošću Zorane Đorić

Dekarbonizacija drumskog saobraćaja jedan je od globalnih ciljeva. Vozila na struju i alternativna goriva jesu jedan od načina smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U ovom procesu gotov svi se svi okreću ka električnim vozilima koja su ključna za postizanje nulte emisije. Srbija je napravila prve korake ka elektrifikaciji saobraćaja, o novitetima u ovoj oblasti i pripremama za jubilarni Simpozijuma E-mobility, razgovarali smo sa Zoranom Đorić, CEO Simpozijuma E-mobility.

Kako su u toku priprema 10. E-mobility Simpozijum, možete li da nam kažete po čemu će se razlikovati od prethodnih, a po čemu će biti isti?

Simpozijum E-mobility, ove godine, održaće se u “Crowne plaza”, 15. i 16. novembra i zadržaće karakter stručnog skupa koji će okupiti eksperte iz različitih oblasti elektromobilnosti. Važnost ovakvog skupa izražava se kroz podršku više evropskih zemalja, čiji će ambasade pozdraviti goste, ali i prisustvovati događaju.

Ove godine idete korak dalje i organizujete prvu E-Commercial Fleet konferenciju. Da li nam možete reći nešto više o tome?

Velike kompanije koje se bave dostavom, logistikom i transportom vrlo su sktivne kada je u pitanju elektrifikacija voznog parka. Zato smo odlučili da prvi put, kako kod nas, tako i u regionu organizujemo predavanja koja će učesnicima objasniti iskustva drugih država, ali i ujedno i predstaiti prednosti koje donosi elektromobilnost. Akcenat će biti na infrastrukturi koja je goruća tema i izaziva najviše pažnje, a ovu priliku ćemo iskoristiti da razgovaramo i o samim platformama koje podržavaju korišćenje te infrastrukture punjača. Ponosno najavljujemo učešće AVERE udruženja čiji su članovi najveći svetski proizvođači poput “Tesla”, “Lucid” i dr.

Zaljučak prošlogodišnjeg simpozijuma je da su priprema i organizacija istog mali korak za Srbiju, ali veliki za e-mobilnost našoj zemlji. Zanima nas da li je u Srbiji prepoznat potencijali elektromobilnosti i dokle smo stigli sa razvojem i edukacijom?

Foto-ilustracija: Unsplash (michael-marais)

Edukacija je segment koji je od izuzetne važnosti za razvoj elektromobilnosti. Tokom organizacije Prve baterijske konferencije, u martu, priznajem da smo bili pomalo skeptični jer je skup predstavljao usko stručna predavanja, međutim tražilo se mesto više što samo svedoči o tome da intersovanje raste, da su ljudi svesni da neminovno dolazi nova era u autoindustriji. 

Kao dobar primer moram da navedem JP “Pošta Srbije” koja je predstavila novu flotu lakih dostavnih vozila 100& na struju, čime su napravili veliki iskorak pokazujući da su javna preduzeća potpuno osvešćena, a očekujem i da drugi slede njihov primer. Kada je reč o transportnim preduzećima i oni su veoma zaintersovani za kupovinu vozila na električni pogon. Ne smemo prenabregnuti činjenicu da je ušteda enormna i to ne samo kada je reč o odnosu cene goriva na 100 km u odnosu na struju na 100 km, već i kada govorimo o održavanju vozila koja za pogon koriste električnu energiju obzirom da ova vozila imaju daleko manje delova, a primetno i manje kvarova.

Budući da se nalazite na čelu kompanije „Vozim na struju“, možete li nam reći kada nastaje i šta vas je motivisalo za pokretanje takvog koncepta?

Mi ne čekamo prilike, mi ih stvaramo, za bolje sutra. To je bio i ostaće jedini motiv. „Vozim na struju“ je deo Pane AG Eco Group, koja se već 20 godina bavi alternativnim, ekološki prihvatljivim gorivima. Shodno tome bilo je logično da nastavimo prirodan sled, uključujući se aktivno i na polje elektromobilnosti. Pre pet godina postali smo uvoznici gradskog koncepta automobila marke ZhiDou iz Gilley grupacije. Donirali smo prvi javni punjač gradu Nišu. Tako se izrodila i firma sa simboličnim nazivom „Vozim na struju“, koja od 2021. nudi mogućnost iznajmljivanja EV, ali se bavi i organizacijom seminara, predavanja i kao što vidite kroz saradnju sa slovenačkim „E-mobility“ organizujemo međunarodne konferencije i simpozijume upravo na ovu temu.

Danas u ponudi imamo široku lepezu lakih dostavnih vozila, koja zadovoljava sve potrebe u lancu kapilarne dostave. Veoma je važno napomenuti da se u našem timu nalaze licencirana lica za popravke i servisiranje EV, čime krajnji korisnik skida bojazan od eventualnih nepredviđenih situacija, kvarova i održavanja vozila na električni pogon. O svemu tome svedoči i činjenica da smo podržani od strane BEM, najvećeg nemačkog udruženja za E-mobilnost, ali i tehničkih institucija poput instituta Metron, čije je sedište u Sloveniji, a najveće iskustvo nosi iz skandinavskih država.

Na koji način sarađujte sa turističkom organizacijom Zlatibor, odnosno Zlatiborom kao jednom od najpoznatijih turističkih destinacija kod nas?

Imajući u vidu da edukacija ne podrazumeva samo predavanja koja nisu svima primamljiva, proistekao je projekat osmišljen kao regionalni, ali započet lokalno u saradnji sa TO Zlatibor. Opština Čajetina je uložila velike napore, kroz razne projekte, u cilju formiranja prve ekološke opštine kroz sprovođenje primarne selekcije otpada, izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do posedovanja gondole kao svojevrsne svetske atrakcije, ali i ekološkog vida prevoza. Tako smo i osmislili projekat koji je objedinio tri važna segmenta: zaštita životne sredine, promocija upotrebe električnih vozila i promocija turističkih lokaliteta. U ponudi su, za sada, dve ture za koje uz iznajmljivanje električnog vozila dobijate besplatne ulaznice za sve turističke atrakcije koje se nalaze na ruti. Naravno mislili smo i na one koji žele aktivan odmor, tako da oni mogu iznajmiti bicikl na električni pogon. TO Zlatibor obezbedila je i punjač koji je besplatan za sve posetioce ove planine, a u planu je postavljanje još punjača. Ovom trendu se kao ekološki osvešćena kompanija pridružila i „Gold Gondol“-a postavljanjem punjača.

Zašto treba voziti automobile na električni pogon?

Da li se sećate starih foto-aparata? Sigurno da i to u vama budi setu, ali primećujete da je slika koju napravite novim aparatom oštrija, kvalitetnija, morate imati manje veštine da bi bila savršena, zar ne? Takođe, danas je i izrada fotografija daleko pristupačnija. Isto je i sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem i onima koji su na električni pogon. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti