Džejn Fonda – heroina klimatskih protesta vezanih ruku

Šta bi bili vaši motivi za preseljenje u drugi grad ili zemlju? Prilika za bolji i plaćeniji posao? Okupljanje porodice? Niži stepen politizacije društva? Nešto četvrto?

Foto: Twitter (Screenshot)

Za američku glumicu Džejn Fondu to „nešto četvrto“ jeste aktivistički motivisano hapšenje svakog petka.

„U toku je kolektivna kriza koja zahteva kolektivnu akciju“, rekla je o klimatatskim promenama osamdesetjednogodišnjakinja.

Dodala je da koristi svoju popularnost kako bi podigla svest javnosti o problemu rasta temperature i korišćenja fosilnih goriva – čak i onda kada ta misija podrazumeva da se privremeno preseli u Vašington kako bi svakog petka s protestantima šetala ulicama prestonice Sjedinjenih Američkih Država i na kraju dana završila s policijskim lisicama na rukama.

Fonda je prvi put uhapšena 11. oktobra, a potom su usledila hapšenja 18. oktobra, 25. oktobra i 1. novembra. Njen cilj je da se ovo, što mnogima predstavlja nemili događaj, ponavlja svake nedelje za vreme njenog četvoromesečnog boravka u američkom glavnom gradu.

Koliko se glumica unela u novu ulogu klimatske aktivistkinje – govori i činjenica da za tzv. „protivpožarni petak“ ima i prikladnu uniformu – crveni kaput.

Objasnila je da ga je kupila na rasprodaji zato što joj je bilo neophodno nešto u toj upečatljivoj boji, ali da je to ujedno poslednja stvar koju će ikada pazariti. Jednostavnom odlukom da kaže“ne“ neumerenoj potrošnji je takođe pokazala zabrinutost prema planeti i svoju volju da pomogne u očuvanju resursa za buduće naraštaje. Džejn je medijima predočila i da je njen kaput višenamenski. Tokom jedne noći provedene u zatvorskoj ćeliji pozajmila ga je svojoj cimerki kako bi se zagrejala. „Ipak, morala sam da ga uzmem natrag. To je bio moj dušek“, kazala je ona.

„Mi smo poslednja generacija koja može da napravi razliku između života i smrti“, Fonda je naglasila jednom prilikom. Ona nije jedina poznata ličnost s težnjom da upravo to i učini. U istoj borbenoj ekipi se nalaze i Ben Aflek, Meril Strip, Leonardo Dikaprio, Natali Portman i mnogi drugi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti