Dvesta poznatih uputilo apel za spasavanje planete Zemlje

Foto-ilustracija: Pixabay

Dvesta poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i nauke medju kojima su Pedro Almodovar, Alen Delon, Katrin Denev, Aniš Kapur, uputilo je danas apel za hitno spasavanje planete, što su nazvali „najvećim izazovom u istoriji čovečanstva“.

U uvodniku objavljenom u francuskom listu Mond (Le Monde) kao odgovor na poziv glumice Žilijet Binoš i astrofizičara Orelijena Baroa ovi umetnici, novinari, pisci, fotografi i naučnici ocenjuju da je „došlo vreme da se uozbiljimo“.

„Proživljavamo planetarnu kataklizmu“, navode potpisnici poziva pozivajući se na klimatske promene i smanjenje biodiverziteta širom planete.

„Suviše je kasno da se ništa ne bi dogodilo, urušavanje je u toku. Ali nije suviše kasno da se izbegne najgore. Suočeni s najvećim izazovom u istoriji čovečanstva političke vlasti treba da deluju čvrsto i odmah“, napisali su oni.

Kako su naveli neće se smatrati ozbiljnom ni jedna vlada kojoj spasavanje onog što se još spasti može ne bude istaknuto kao glavni cilj.

Poziv je izdat nekoliko dana posle ostavke francuskog ministra za životnu sredinu Nikolasa Iloa.

Brojni glumci i glumice potpisali su ovaj poziv, Izabela Adjani, Emanuel Bear, Izabel Iper, Izabela Roselini, Roman Diris, Džud Lo ali takodje i reditelji kao što su Olivije Asajas, Vim Venders, Dejvid Kronenberg, pevačica Marijan Fejtful, umetnica Sofi Kal, pisac Emanuel Karer i matematičar Mihail Gromov.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti