Državni sekretar Ivan Karić u obilasku Centra za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Foto: ekologija.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić posetio je Šabac, gde je predstavljen rad Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja pomognuta sredstvima iz IPA fondova EU. Postrojenje je obišao u zajedničkoj poseti sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijom, državnim sekretarom Ministarstva poljoporivrede Republike Srbije Senadom Mahmutovićem i gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem.

Kako su se imali prilike uveriti članovi delegacije, značaj rada ovog strateškog modernog objekta komunalne infrastrukture koji zadovoljava evropske standarde u prečišćavanju i zaštiti voda za građane Šapca i okoline je nemerljiv. Njime se unapređuje vodosnabdevanje nizvodno od Save, obezbeđuje prečišćavanje voda, kao i otpadnih voda za industriju, što otvara nove razvojne šanse za lokalnu zajednicu, a građanima obezbeđuje kvalitetniji i zdraviji život.

U okviru posete Šapcu održan je i radni sastanak na kome je konstatovano da je završena linija prerade mulja, čime je zaokružen sistem vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda u ovom području. Ovim je, kako je istakao državni sekretar Ivan Karić, obezbeđeno da se mulj zbrinjava na ekološki bezbedan, i ekonomski efikasan način.

S obzirom na značaj ovakvih projekata za postizanje evropskih standarda u oblasti životne sredine, Ministarstvo zaštite životne sredine će podržati nove projekte kojima će se rešavati problemi prečišćavanja otpadnih voda i održivog upravljanja vodnim resursom, naglasio je Karić.

U Šapcu je ovom prilikom uručena i vredna oprema za odbranu od poplava, obezbeđena u okviru realizacije projekta „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu reke Save“ finansirana sredstvima iz IPA fondova Evropske unije.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti