DRUMSKA STRELA: Tim studenata – zaljubljenika u formulu

Foto: Drumska strela

Drumska strela je prvi srpski Formula Student tim čiji su članovi studenti Univerziteta u Beogradu. Već sedam godina, ova grupa entuzijasta i zaljubljenika u formulu izrađuje vozila kojima predstavljaju svoj univerzitet i Srbiju na prestižnim inženjerskim takmičenjima u svetu. Tim Drumske strele u tekućoj sezoni broji više od pedeset članova sa Mašinskog, Tehnološkog, Elektrotehničkog, Saobraćajnog, Fizičkog, Ekonomskog, Šumarskog, kao i Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti. Iz godine u godinu, Drumska strela odlazi na različita takmičenja sa formulom koja je uvek bolja od one napravljene u prethodnoj sezoni, pa stoga ne izostaju zapaženi rezultati i brojne nagrade. Povod za razgovor sa članovima najperspektivnijeg studentskog projekta na Univerzitetu u Beogradu jeste nedavno održana pomocija šestog vozila „Drumska strela 2017”, kao i njihov projekat o eko-mobilnosti, koji je u procesu nastajanja.

EP: Kako je pokrenuta ideja o stvaranju srpske formule?

Drumska strela: Na početku, tim se sastojao od 12 studenata koji su od kolega iz Rijeke saznali za projekat Formula Student i poželeli da i sami naprave formulu, kako bi predstavljali Univerzitet u Beogradu i Republiku Srbiju na ovom internacionalnom inženjerskom takmičenju. Prve godine razvili su samo idejni koncept vozila i takmičili se u klasi II u Silverstonu, u Velikoj Britaniji gde su zauzeli treće mesto. Već sledeće godine otišli su u Silverston sa gotovom formulom. Od tada je kroz tim prošlo više od sto studenata, a napravljeno je 6 vozila.

EP: Koji su motivi studenata da se priključe vašem timu?

Drumska strela: Motivi su različiti, od zaljubljenika u auto-moto sport koji studiraju na nekom od tehničkih fakulteta, pa do studenata društvenih fakulteta koji svoje znanje mogu da primene na ovom projektu. Studente u početku zainteresuju dobra praksa i mogućnost učešća na prestižnom takmičenju, ali nakon jedne sezone provedene u timu stiču sasvim novu sliku o Drumskoj Streli. Posmatrano sa strane, očigledno je da timski rad i sticanje iskustva na ovom složenom projektu, donose puno koristi. Međutim, kasniji razlozi za ostanak u timu su mnogo složeniji i lepši.

EP: Šta je pokretačka energija u Drumskoj streli?

Drumska strela: To je, pre svega, činjenica da je Drumska strela nastala zahvaljujući entuzijazmu i nepokorivosti pred raznim problemima koji su stajali na putu izrade prvog vozila i odlaska na takmičenja. Takođe, tu su i dobra atmosfera koja vlada u timu, i zajednički cilj koji se prenosi sa generacije na generaciju studenata.

EP: Da li na ovom projektu rade isključivo studenti, ili su i neki od profesora pritekli u pomoć?

Drumska strela: Struktura tima se od 2010. godine potpuno izmenila, ali je suština Drumske Strele ostala ista. Trud, saradnja, hiljade radnih sati svake sezone i timski duh održavaju ovaj projekat aktivnim, i čine ga kvalitetnijim iz godine u godinu. Po pravilima takmičenja, svi članovi tima moraju biti studenti, ali težak, i odgovoran zadatak pravljenja formule ne bi bio moguć, ni bezbedan bez konstantne podrške i saveta profesora. Takođe, ovaj tim ima veliku pomoć bivših članova, koji su u toku sa planovima za svaku sezonu, i bez kojih Drumska Strela ne bi bila to što jeste. u Formuli 1. Najveći uspeh tima do sada je 10. mesto u konkurenciji od 43 prestižna tima na takmičenju u Italiji 2013. godine, kao i 4. mesto u trci izdržljivosti, najzahtevnijoj disciplini, u Češkoj 2015.

EP: U maju ove godine predstavljeno je šesto vozilo. Koje karakteristike su unapeređene u odnosu na prethodna vozila? Gde će se sve trkati Drumska Strela u narednoj sezoni?

Drumska strela: „Drumska Strela 2017” je šesto vozilo ovog tima i ono je rezultat višegodišnjih unapređenja koja su dovela do izrade formule sa najoptimalnijim tehnološkim rešenjima do sad. Napravljena su značajna poboljšanja na sistemu oslanjanja i ergonomiji vozača, a masa vozila je smanjena i težište je spušteno. Razvijena je sopstvena radio-komunikacija, uvedene su izmene na aero paketu i proširena je upotreba 3D štampanih delova. Očekujemo da će se ovo vozilo najbolje pokazati, u šta ćemo se uveriti uskoro, nakon prvog takmičenja koje se održava 19. jula u Italiji. Nakon toga, takmičićemo se u Češkoj, odakle direktno putujemo na najveće i najvažnije takmičenje u Evropi koje se održava na stazi u Hokenhajmu u Nemačkoj. To će biti treći nastup Drumske Strele na stazi Formule 1, u konkurenciji najboljih timova iz celog sveta.

EP: Nedavno ste najavili razvoj eko-vozila, pa nam recite koje tehnologije će biti korišćene? Hoće li to biti hibridni ili električni pogon?

Drumska strela: Prošle godine, rodila se ideja o izradi električnog vozila. Postoji posebna klasa u okviru takmičenja Formula Student, koja je sve popularnija, zbog ekološkog značaja smanjenja emisija CO2 iz vozila. Učestvujući na ovom projektu, studenti uče kako da isprojektuju i naprave vozilo na električni pogon, pa će im se možda kasnije, tokom profesionalne karijere, ukazati prilika da razvijaju putnička vozila koja rade po istom principu. Drumska strela je u prethodnoj godini nastupila sa idejnim konceptom za elektro-vozilo i osvojila pohvalno treće mesto u Italiji. Koncept je podrazumevao vozilo koje će na zadnjim točkovima imati dva elektromotora, sa napajanjem naizmeničnim naponom promenljive frekvencije. Akumulator električnog vozila sastoji se od baterija, a naš tim se odlučio za litijum-jonske ćelije. Takođe, postoji i koncept varijanta sa četiri elektromotora, po jedan na svakom točku, koja zahteva složeniji algoritam upravljanja.

Foto: Drumska strela

EP: Kako se tim odlučio da dalji razvoj formule ide u smeru eko-mobilnosti? Da li je motiv to što su vozila na alternativne pogone trenutno u trendu ili je razlog održiva budućnost trkačkih vozila?

Drumska strela: Strani timovi već godinama prave elektroformule, i u tome imaju ogromnu podršku. Najveće svetske automobilske kompanije finansiraju ove projekte, jer je to investicija koja će im se višestruko isplatiti. Nalepnica na vozilu je sitnica u odnosu na znanje i iskustvo mladih stručnjaka koji iz timova Formula Student odmah odlaze na odgovorna mesta u kompanijama gde primenjuju sve što su naučili. Tim Drumske Strele uvideo je da u svetu ubrzano raste interesovanje za elektrovozila, koja predstavljaju jedno od rešenja u borbi protiv zagađenja u urbanim sredinama. Studenti rade na inovacijama i razvoju u industriji i oni bi za kratko vreme mogli pomoći ekonomski rast Srbije. Zaključak je da iza inženjerskog izazova stvaranja potpuno novog i drugačijeg vozila, stoji i ekonomski aspekt koji je i te kako bitan kako na takmičenju tako i u daljoj karijeri.

EP: Kada koncept električnog vozila preraste u novu formulu, kako će biti rešeni baterija i punjač?

Drumska strela: Upravo radimo na realizaciji koncepta električnog vozila. Ukupno 720 pojedinačnih litijum-jonskih ćelija vezujemo na odgovarajući način radi postizanja potrebnog kapaciteta, a sam kapacitet određujemo na osnovu računarskih simulacija. Punjač se napaja trofaznim naizmeničnim naponom od 400 V, te se može koristiti bilo gde (u radionici, na takmičenju ili nekom drugom događaju). Ovaj punjač omogućava veoma jednostavno podešavanje napona i struje na izlazu, i može se prilagoditi za punjenje drugih litijum-jonskih baterija. Za punjenje baterije, potrebno je nešto malo više od jednog časa.

Intervju vodila: Marija Nešović

Ovaj intervju prvobitno je objavljen u osmom broju biltena Energetskog portala, pod nazivom EKO-MOBILNOST, koji je izašao 1. jula 2017. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti