Druga solarna elektrana za “Solaris Energy”

potpisivanje

Saopštenje ProCredit Bank od 31.07.2014. godine

Preduzeće “Solaris Energy” iz Kladova, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa ProCredit bankom, nastavlja sa izgradnjom i druge solarne elektrane u opštini Kladovo, čiji će kapacitet biti 999 kilovata (kW) i u koju će biti uloženo više od milion evra.

Prva faza solarne elektrane se nakon 6 meseci rada pokazala kao isplativ projekat ulaganja u obnovljive izvore energije, pa je nastavak gradnje druge solarne elektrane iste snage bio investiciono opravdan. Realizovan je zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke sa bespovratnim podsticajem od 15 odsto od vrednosti dobijenog kredita, i uz podršku Nemačke razvojne banke KfW i Evropske komisije.

– Proizvodnja električne energije u našoj prvoj solarnoj elektrani u Kladovu se odvijala prema predviđenom planu i pored toga što je broj sunčanih dana bio ispod proseka u tekućoj godini. Prihod od prodaje električne energije je bio dovoljan da se servisiraju sve obaveze banci kao i svi operativni troškovi i troškovi održavanja. Kao i do sada, ProCredit banka nam je, uz stručnost na polju ulaganja u obnovljive izvore energije, pružila podršku kao partner u novoj fazi projekta na istoj lokaciji – istakao je Miloš Kostić, direktor preduzeća „Solaris Energy“.

Prema njegovim rečima, početak gradnje druge solarne elektrane na području Negotinske krajine će biti u prvim danima avgusta a završetak gradnje i njeno puštanje u rad je planirano za početak oktobra 2014. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti