ĐOVANI GORDIJANI: EU zakonodavstvo je jednostavno, iako se čini da nije – zaštita životne sredine je naš zajednički cilj (FOTO)

Foto: EP

Na brifingu za medije koje je održan 5. aprila u EU info centru u Beogradu predstavnici medija imali su priliku da se upoznaju sa sadržajem poglavlja 27 koje obuhvata jednu trećinu ukupnog zakonodavstva Evropske Unije.

Istoriju i suštinu evropskih zakona koji se tiču zaštite zaštite životne sredine predstavio nam je gospodin Đovani Gordijani, ekspert za evropsku politiku ovoj oblasti, kome je glavni posao da pomaže budućim članicama EU da usklade svoje propise na putu ka evropskoj integraciji.

– Evropsko zakonodavstvo je jednostavno, iako se čini da nije budući da ima toliko raznih zakona koje bi trebalo usvojiti. Ali, svi ti zakoni zasnivaju se na zdravom razumu. Svi želimo zdravu životnu sredinu, jer nam je važno kakvo nam je okruženje – rekao je Gordijani naročito istakavši da smo sa zajedničkim tržištem robe i usluga, dobili i zajedničko tržište zagađenja.

Zato i jeste veoma bitno da, kad već koristimo isti vazduh, vodene tokove i okolinu, imamo i jedinstven pristup i iste propise koji će doprineti unapređenju životne sredine.

Otkako su Ujedinjene nacije uvele temu zaštite životne sredine sedamdesetih godina prošlog veka na konferenciji u Stokholmu, isprva su se sve direktive u ovoj oblasti donosile isključivo nakon izbijanja određene krize da bi danas regulativa imala prevashodno preventivni karakter.

Foto: EP

Prema rečima Gordijanija, suština je da zamenimo kazne za zagađivače ekološkim taksama za potencijalne zagađivače, a upravo nam to omogućavaju regulativa iz poglavlja 27. Dobar primer usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskom predstavlja prošlogodišnje uvođenje Zelenog fonda u koji se slivaju sve ekološke takse i donacije za životnu sredinu.

Ovo je prva u nizu radionica koji će Informacioni centar Evropske Unije nastaviti da organizuje za novinare koji se bave temama iz oblasti životne sredine.

(Tamara Zjačić)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti