Dogovorena sanacija slapišta prelivne brane na HE „Đerdap 1“

 

Foto: Elektroprivreda Srbije

Dogovorom sa rumunskom „Hidroelektrikom“ pronađena su rešenja za višegodišnje izazove i stvoreni uslovi za bolje zajedničko korišćenje sistema đerdapskih hidroelektrana, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ posle sastanka sa Bogdanom Nikolaje Badeom, predsednikom borda direktora rumunske kompanije.

EPS i rumunska „Hidroelektrika“ u po dve istovetne hidroelektrane na Dunavu dele potencijal reke za proizvodnju električne energije.

– Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko kojih razgovaramo već duže vreme , rekao je Grčić.

Usaglašena su pitanja osnovne saradnje oko podjednakog korišćenja kapaciteta Dunava za proizvodnju električne energije, dogovorena sanacija slapišta prelivne brane na HE „Đerdap 1“ i rešena su pitanja održavanja priobalja.

– Uspeli smo da unapredimo saradnju i na nivou dispečera i pripreme za obnovu od leda i pripreme prevodnica. Taj deo problema više ne postoji.  Dogovoreno je da se ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. Obnova slapišta je obiman i komplikovan projekat koji mora da se radi na obe strane, istakao je Milorad Grčić.

Za pitanje održavanja priobalja i nivoa kote Nere na ušću u Dunav, koje već 20 godina predstavlja kamen spoticanja, postignut je krovni dogovor.

– Održavanje nivoa kote važno je da bi se obezbedila dovoljna količina vode za rad agregata i da se obezbedi zaštita od plavljenja. Veoma sam ponosan na današnji dogovor koji je u interesu politike Srbije koju zastupa predsednik Aleksandar Vučić. Ključni dogovor je postignut posle godinu dana analiza, razgovora, rekao je Grčić.

Badea je rekao da mu je drago što je sa Grčićem uspeo da reši mnoge stvari po pitanju Đerdapa.

– Na prethodnim sastancima utvrdili smo mere da bi rešili probleme iz prošlosti i šta treba da uradimo u budućnosti da bi poboljšali eksploataciju. Ponovo smo danas izvršili procenu stanja i dinamiku radova i jako mi je drago da konstatujem da su obe strane na dobrom putu i da su načinile značajne korake, rekao je Badea.

U HE „Đerdap 1“, Grčić i Badea su obišli radove na petoj fazi revitalizacije agregata koja je počela u septembru.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti