Dodeljeni uređaji za dekontaminaciju zemljišta

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je dodeli donacije američke kompanije Freytech Agenciji za zaštitu životne sredine i jednom od naših vodećih instituta u ovoj oblasti. Predstavnik kompanije Freytech Dejvid Roberts poklonio je dva uređaja za dekontaminaciju zemljišta, koji predstavljaju novu tehnologiju u zaštiti životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je istakao da je ova donacija rezultat dobre saradnje sa američkim kompanijama koje su bile u sastavu delegacije Merilend iz SAD koja je bila u višednevnoj poseti Srbiji. Ova poseta je veoma važna jer predstavlja početak jedne uspešne saradnje sa državom Merilend, koja će rezultirati bržem i boljem rešavanju pitanja koje ima naša zemlja u ovoj oblasti, rekao je ministar.

Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da posetim vašu zemlju i samim tim ostvarim dobru saradnju u oblasti životne sredine. Prepoznajući potencijale Srbije odlučio sam da doniram dva uređaja koja imaju veliki učinak u borbi protiv zagađenja i očuvanju prirode. Radujem se ponovnoj poseti vašoj zemlji i budućoj saradnji, izjavio je gospodin Roberts.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, istakao je da su Srbiji potrebne nove tehnologije. Ovaj uređaj je revolucionarni u oblasti zaštite životne sredine. On doprinosi dekontaminaciji zemljišta na jedan jednostavan, efikasan i ekonomičan način. Mi ćemo u narednim mesecima uraditi testiranje ovog uređaja, ispitaćemo ga na određenom dekontaminiranom poljoprivrednom zemljištu i verujemo da ćemo dobiti odlične rezultate, dodao je on.

Donirani uređaji služe uklanjaju arsenik, insekticide i pesticide, jačajući imunitet biljaka i povećavajući njihovu produktivnost.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti