Dodela sredstava gradovima Srbije za unapređenje energetske efikasnosti

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski potpisao je sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava ugovore koje će, iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, a na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava, dobiti oko 160 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte unapređenja energetske efikasnosti u tim sredinama. Sredstva iz Budžetskog fonda su za projekte dobili Velika Plana, Ćuprija, Bački Petrovac, Kragujevac, Bajina Bašta, Ražanj, Subotica, Kruševac, Trstenik, Kraljevo, Ljubovija, Vranjska Banja, Boljevac i Priboj.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje energetske efikasnosti šest osnovnih škola, dva vrtića, Doma zdravlja, Doma kulture, zgrade lokalne samouprave, Doma učenika, zgrade Gerontološkog centra i javnog osvetljenja jedne opštine.

Ukupna vrednost projekata je oko 250 miliona dinara, a iz Budžetskog fonda, lokalne samouprave će bespovratno dobiti oko 160 miliona dinara, dok će oko 90 miliona dinara obezbediti same jedinice lokalne samouprave. Na Javni poziv su projekte prijavile 42 jedinice lokalne samouprave, a sredstva su dodeljena za projekte u 14 lokalnih samouprava (4 grada, 9 opština i 1 gradska opština).

Budžetski fond je počeo sa radom 2014. godine. Do sada je sprovedeno 6 javnih poziva za (su)finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u jedinicama lokalnih samouprava i sklopljen je 91 ugovor. Projekti su prvenstveno obuhvatili mere unapređenja energetske efikasnosti na termičkom omotaču zgrade (zamena stolarije i postavljanje termoizolacije) i mere unapređenja termotehničkih sistema (ugradnja kotlova na biomasu, ugradnja termostatskih ventila, elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi i uređaja za merenje predate količine toplote). Projekti su realizovani najčešće na javnim objektima kao što su: predškolske ustanove, domovi zdravlja, osnovne i srednje škole i upravne zgrade. Procenjena ušteda energije je oko 40 odsto.

Izvor: Мinistarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti