Dobra izolacija smanjuje potrošnju energije

18-11-2016-grp_001Danas je PKS obavestila javnost da su na sednici Grupacije proizvođača izolacionih proizvoda na bazi poliuretana, predstavnici Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala upoznali članove sa aktuelnim promenama u komorskom sistemu Srbije i novom Poslovniku o radu grupacija PKS.

Poslednjih godina sve više se govori o značaju energetske efikasnosti. Godišnje se velika količina energije utroši na grejanje u zimskim i hlađenje u letnjem periodu. Sve veći zahtevi za toplotnom izolacijom ne mogu se zadovoljiti samo povećanjem debljine sloja izolacije.

Poliuretan je optimalno rešenje za odličnu toplotnu izolaciju stambenih, poslovnih i proizvodnih objekata. Veoma pogodan za toplotnu izolaciju fasada, temelja, podova i krovova. Poliuretan ima bolje karakteristike u odnosu na većinu poznatih izolacionih materijala.

Tvrde poliuretanske pene su dobri izolatori jer se sastoje od 92 do 98 odsto zatvorenih ćelija koje su ispunjene izolacionim gasom. Sastav gasa u ćelijama je osnovni faktor termičke provodljivosti poliuretanske pene.

Predizolacijom cevi i cevnih elemenata poliuretanom se koristi za transport toplih i hladnih fluida. Ovom tehnologijom najčešće se izvode: toplovodi, vrelovodi, naftovodi, industrijska postrojenja za transport fluida, kućne instalacije, benzinske pumpe,itd.

Naši proizvođači, vodeći se evropskom normom EN 253, i nabavkom najsavremenije opreme za predizolaciju i nameštavanje poliuretanskih masa uspevaju da prate savremene tokove tehnologije. Međutim, i pored visokog kvaliteta proizvoda, naše kompanije ne mogu da prođu na tenderima koje uglavnom raspisuju javna preduzeća, jer po Zakonu o javnim nabavkama prolazi samo najniža cena i tako posao dobijaju uvoznici sa robom sumljivog i daleko slabijeg kvaliteta, istakli su domaći proizvođači.

Izvor:pks.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti