Do 2035. godine sva nova vozila u Kvebeku moraju biti električna 

Foto-ilustracija: Pixabay

Zaštita životne sredine i očuvanje planete za generacije koje dolaze polako postaje jedan od prioriteta svih nas. Kako bi podigli svest gađana i na neki način ih naterali da više pažnje posvete očuvanju životne sredine, Vlade sve češće donose zakone, čijom primenom žele da smanje emisije štetnih gasova.

Zbog toga su čelni ljudi kanadske pokrajine Kvebek doneli odluku da do 2035. godine sva nova vozila moraju biti električna. Ovo neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao i na prodaju polovnih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kvebek je druga najmnogoljudnija oblast u Kanadi i u njoj završi polovina kupljenih eletričnih automobila. Međutim, svega 1,5 odsto registrovanih električnih automobila je u upotrebi. Njihov cilj je da se taj broj poveća na 30 odsto do 2030. godine, što bi značilo da će broj registrovanih električnih vozila biti oko 1.500.000.

Kako bi podstakli stanovništvo na kupovinu ili iznajmljivanje električnih vozila, vlasti su odlučile da obezbede subvencije. Građani Kvebeka koji se odluče za kupovinu ili zakup novog električnog vozila mogu da računaju na 6.100 dolara. 

Promene uvodi i Vlada Kanade, naime, oni žele da do 2040. godine u potpunosti prestanu sa prodajom novih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Sve mere koje uvode su tu sa jednim ciljem, a to je borba protiv klimatskih promena, ali i podsticanje ekonomskog rasta. 

Istraživanja pokazuju da će za 10 godina trećina automobila u svetu biti električna. Cene električnih automobili su visoke i često je to glavna prepreka kada je u pitanju nabavka ovih vozila. Zato su sistemi subvencionisanje nabavke električnih automobila važni i često presudni kada je u pitanju njihova kupovina. 

I građani Srbije mogu da računaju na subvencije ukoliko se odluče za kopovinu vozila na električni pogon. Za električne mopede i lake tricikle subvencije iznose do 250 evra, a za putnička i laka teretna vozila do 5.000 evra.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti