Dom zdravlja u Dimitrovgradu dobija kotao na pelet

dimitrovgrad tvpirot.rs

Opština Dimitrovgrad jedna je od opština kojoj je Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo sredstva za realizaciju projekata unapređenja energetske efikasnosti. Dodeljena sredstva u iznosu od 10,3 miliona dinara biće iskorišćena za zamenu kotla na čvrsto gorivo kotlom na pelet u Domu zdravlja u Dimitrovgradu. Opština Dimitrovgrad učestvovaće u ovom projektu sa oko 4,4 miliona dinara.

Podsetimo, Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić 25. decembra 2014. godine potpisao je ugovore sa predstavnicima 11 lokalnih samouprava, od čega su 3 opštine iz devastiranih područja, o dodeli sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u ovim opštinama. Javni poziv za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2014. godini u jedinicama lokalne samouprave raspisan je 1. februara 2014. godine. Ovim Javnim pozivom obuhvaćeni su projekti unapeđenja termičkog omotača i termotehničkog sistema u objektima, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja, instalacija solarnih kolektora za grejanje potrošne tople vode.

Jedinice lokalne samouprave mogle su konkurisati samo sa jednim projektom, a prednost pri dodeljivanju sredstava imali su projekti jedinica lokalnih samouprava iz devastiranih područja. Maksimalan iznos sredstava koje može dobiti lokalna samouprava koja se nalazi u devastiranom području je 18 miliona dinara (100%), odnosno 15 miliona dinara (70%) za projekte u ostalim lokalnim samoupravama.

Neki od kriterijuma za izbor projekta bili su očekivana ušteda energije u kWh na godišnjem nivou, vrsta objekta od javnog značaja, udeo sopstvenog učešća jedinice lokalne samouprave u ukupnoj investiciji.

Sandra Jovićević

foto: tvpirot.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti