Deca u Hajd Parku učila o retkim i ugroženim divljim vrstama biljaka i životinja

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode Srbije je podržao prošlog petka akciju koju je u beogradskom Hajd Parku, organizovala Gradska opština Savski Venac, povodom obeležavanja Dana bez automobila u okviru manifestacije Evropska nedelja mobilnosti.

Predstavnici Zavoda, tokom akcije obeležavanja Dana bez automobila organizovali su niz kreativnih igraonica za najmlađe o retkim i ugroženim divljim vrstama biljaka i životinja u našoj zemlji.

Učestvujući u obrazovnoj igri Eko skakalica, deca su saznavala zašto treba da čuvamo prirodu i kako treba da čuvamo staništa retkih biljaka i životinja.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Takođe, mogli su da saznaju kako se kreće medved, prolazeći medveđu stazu napravljenu od ilustracija šapa medveda.

O vrstama koje žive u Srbiji kao što su: pančićev skakavac, barska kalužđarka, planinski tetreb, žaba gatalinka, mrki medved, beloglavi sup, vilin konjic, zmija šarka i moruna, učili su popunjavajući bojanku sa njihovim crtežima.

Za pokazano interesovanje o svetu prirode, svi učesnici u radionicama Zavoda dobili su razglednice sa motivima retkih vrsta u Srbiji, dok su srednjoškolci imali priliku da u razgovoru sa predstavnicima Zavoda saznaju više o zaštićenim područjima i prirodnim retkostima u našoj zemlji.

Cilj akcije je da se na promotivnim manifestacijama učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka, tako da su učesnici akcije imali priliku i da se provozaju biciklima i u kočiji.

Obrazovni program o prirodi vodili su predstavnice Zavoda Bojana Bojović, Nataša Panić i Tamara Bosić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti