Danska tehnologija za proizvodnju briketa u Žablju

briketi

Kompanija briketa „TMD Energy” iz Žablja na predstojećem Međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije koji se održava od 12. do 14. marta u Beogradu predstaviće najnoviju tehnologiju za proizvodnju briketa iz Danske, ali i sam energent, izjavio je za Energetski portal direktor ove fabrike gospodin Duško Trninić.

Prema njegovim rečima, ovo je jedinstvena fabrika u Srbiji koja proizvodi briket uz pomoć najnovije danske tehnologije koja omogućava proizvodnju briketa presovanjem i to bez ikakvih dodatih premisa. Ovako proizvedeni briketi su kvalitetniji, a ima ih i količinski više, u odnosu na brikete proizvedene standardnom tehnologijom.

Fabrika briketa u Žablju „TMD Energy” sada proizvodi oko 25 hiljada tona briketa godišnje, odnosno oko 3,5 tone na sat i to od pšenične, ječmene i sojine slame, a tokom leta se očekuje proširenje kapaciteta na oko 48 hiljada tona briketa godišnje, rekao je gospodin Trninić za Energetski portal.

Najveći deo energenta proizvedenog u ovoj fabrici izvozi se u Italiju.

Inače, fabrika je počela sa proizvodnjom briketa pre nešto više od godinu dana, a sada zapošljava preko 50 radnika. Vrednost investicije je oko 2 miliona evra.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti