Danas je Svetski dan vlažnih područja

Foto: zzps.rs

Svetski dan vlažnih područja se obeležava od 1997. godine. Na svetskom nivou, ove godine Dan vlažnih područja biće organizovan pod motom „Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost“.

Budući da zaštita vlažnih područja prevazilazi regionalne potrebe, okviri za strateško delovanje na nacionalnom nivou, koje je u skladu sa inicijativama na svetskom nivou, uspostavljeni su kroz programe implementacije Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (Ramsarska konvencija). Konvencija je usvojena 2. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru i obezbeđuje okvir za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou sa ciljem očuvanja i racionalnog korišćenja vlažnih područja. Konvenciju je potpisalo više od 170 zemalja, odnosno oko 90 odsto zemalja članica Ujedinjenih nacija. Naša zemlja jedna je od prvih potpisnica, budući da je Konvenciju ratifikovala iste godine kada je usvojena.

Konvencija kao vlažna područja definiše sva jezera i reke, podzemne izdani, bare, močvare, vlažna travnata područja, tresave, oaze, estuare, delte, plimske nanose, mangrove, druga priobalna područja, koralne grebene, kao i lokalitete nastale aktivnošću čoveka, kao što su ribnjaci, pirinčana polja, vodne akumulacije i slaništa.

Nominacija i proglašenje određenih područja za UNESCO listu Svetski značajnih područja omogućava sprovođenje propisanih standarda i mera u upravljanju ovim područjima. Na Svetskoj listi međuarodno značajnih područja – Ramsarskih područja u Srbiji nalaze se specijalni rezervati prirode „Obedska bara“, „Ludaško jezero“, „Carska bara-Stari Begej“, „Gornje Podunavlje“, „Slano Kopovo“, „Zasavica“, „Labudovo okno“, „Peštersko polje“, „Koviljsko-Petrovaradinski rit“ i Predeo izzetnih odlika „Vlasina“.

Na Listi vlažnih područja od međunarodnog značaja trenutno se nalaze područja, koja pokrivaju oko 215 miliona hektara površine Zemlje. U Srbiji se nalazi 10 područja koja se prostiru na oko 64,000 hektara. Za jedanaesto područje za upis na Svetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji nominovan je „Đerdap“. Usvajanjem nominacije Nacionalnog parka „Đerdap“, koje bi bilo 11 Ramsarsko područje u Srbiji, na prostoru naše zemlje naliziće se blizu 0,06 odsto proglašene teritorije za svetski značajna vlažna područja.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti