Da li u Republici Srpskoj ima potrebe za poskupljenjem struje?

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain Duchateau)

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović izjavio je da je ovo preduzeće u investicionom zamahu, i da će biti stvorene nove količine električne energije, zbog čega nema razloga za povećanjem cena struje građanima i privredi. Petrović je rekao da je ERS u 2024. godinu ušao sa problemom arbitražne odluke u vezi sa Termoelektranom (TE) „Ugljevik“, budući da Slovenci uzimaju trećinu električne energije po proizvodnoj ceni Rudnika i Termoelektrane (RiTE) „Ugljevika“.

On je naveo da će RiTE „Ugljevik“ imati sredstva koja je i do sada imao, ali da će ERS morati da nabavlja deo energije za građane i privredu Srpske po većim cenama.

– Ako je hidrologija dobra, onda ne moramo kupovati na tržištu, već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu Srpske. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Sve ovo nas uvodi u to da ćemo sigurno imati znatno manju dobit u 2024. godini – rekao je Petrović.

On je dodao da ERS želi da poveća snagu RiTE „Gacko“ zbog čega se radi na sistemu prečišćavanja uglja, napominjući da je potrebno dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u TE „Ugljevik“ da bi imali dovoljne količine uglja i povećali snagu te elektrane.

Pročitajte još:

Petrović je ocenio da, ukoliko se sve ovo bude uspešno paralelno radilo, onda nema razloga da se poveća cena električne energije.

– Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su izvođački povoljnije od ovih koje prodajemo tržištu Republike Srpske, a nismo podnosili inicijativu za povećanje cena električne energije ni privredi, ni domaćinstvima – rekao je Petrović.

Foto-ilustracija: Pixabay (Jacopo Cavalca)

On je naglasio da je biser u energetskom sistemu Republike Srpske bilećka akumulacija koja znači sigurnost, a danas je kota iznad plana.

Petrović je podsetio da „Elektroprivreda Republike Srpske“, jedina na Balkanu kao državna kompanija, gradi vlastitim resursima Hidroelektranu „Dabar“ snage 160 megavata, tri hidroelektrane na Bistrici snage 38 megavata i jednu hidroelektranu na rijeci Lim snage 36,5 megavata.

On je rekao da će u naredna dva-tri meseca biti završena finansijska konstrukcija za solarnu elektranu „Trebinje jedan“ koja se gradi u saradnji sa mađarskom kompanijom, da je razvijena faza „spremni za gradnju“ solarne elektrane „Trebinje dva“, a projekat vetroparka „Hrgud“ je u završnici faze „spremni za gradnju“.

– Jedina smo Elektroprivreda na Balkanu koja ima ovoliko započetih objekata iz obnovljivih izvora u ovoj godini – istakao je Petrović.

On je naveo da će u ovoj godini u celosti biti završen najduži tunel koji se radi u proteklih 30 godina na Balkanu, u dužini od 12.150 kilometara, koji spaja Nevesinje sa Dabarskim poljem.

– To je najvažniji objekat Hidroelektrane „Dabar“ koji gradi kompanija „Integral inženjering“. Mislim da će to biti najveće remek-deelo energetike na Balkanu – rekao je Petrović.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti