Da li su klimatske promene i pesticidi uzrok smanjenog broja pčela?

Upotreba pesticida i klimatske promene uzrok su smanjenom broja pčela u protekloj deceniji, na koje, povodom Svetskog dana pčelara, upozoravaju Ujedinjene nacije.

Foto: pixabay

Svetski dan pčela juče je obeležen kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju i na njihov doprinos održivom razvoju.

„Na ovoj našoj zemlji, kugli postoji negde oko 250 000 raznih biljaka tako kažu naučnici koji su istraživali, a od tih 250 000, njih 80 odsto pčele oprašuju.

Znači pčele su ti glavni polinatori ili oprašivači svih tih biljaka”, kaže Stojan Anđelković iz Pčelarskog saveza Srbije.

Naučne studije dokazuju da su pčele sve ugroženije.

Iz Saveza pčelara Vojvodine naglašavaju da pored loših vremenskih uslova i ekspanzija insekticida poslednjih godina negativno utiče na pčele.

Pčelari su saglasni da bi tretiranje biljaka trebalo da se radi ili kasno uveče ili rano ujutru, dok su pčele u košnicama na sigurnom.

Maj je najplodonosniji mesec za razvoj pčela, a jedan od razloga zašto je baš 20. maj poseban je rođenje Slovenca Antona Janša, začetnika modernog pčelarstva.

Slovenija je među zemljama sa najvećim udelom pčelara u populaciji u svetu.

Izvor: RTV/ Sanja Knežević

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti