Da li novosadska pametna mačka koja kontroliše potrošnju energije vredi 200 hiljada evra?

Foto: InnoEnergy

Prizemlje zgrade Dahlia u Airport sitiju na Novom Beogradu je 9. aprila 2019. godine predstavljalo scenografiju za regionalno finale PowerUp! takmičenja u okviru kog se nadmetalo sedam startap preduzeća iz oblasti čiste tehnologije.

Timovi su za predstavljanje složenih projekata imali na raspolaganju četiri minuta, a potom je usledilo trominutno propitivanje o njihovoj ideji od strane žirija. Za samo sedam minuta trebalo je da „ubede“ sudije da su baš oni bolji od suparnika! Najuspešniji u ovom zadatku je bio startap Smart Cat (Pametna mačka, prim. aut.) iz Novog Sada.

Pobeda na regionalnom takmičenju ih vodi u Krakov na centralno-evropsko finale koje će se održati 21. maja i donosi im mogućnost da osvoje nagradu do 50.000 evra i investiciju od 150.000 evra.

Foto: InnoEnergy

Takmičarske prezentacije su ocenjivali Mihail Kraševski iz kompanije InnoEnergy, Zoja Kukić iz inicijative Digitalna Srbija i Dane Atanasković iz Inovacionog fonda.

Pobedničku ekipu čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić. Smart Cat je pobrao simpatije žirija softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije. Njihov izum Optimus Power je već zapazilo jedno preduzeće iz Portugala, a juče je ovenčano i PowerUp! priznanjem.

„Veoma smo ponosni što smo došli do finala i uzeli prvu nagradu. Konkurencija je bila sjajna, ovo su stvarno vrhunski stručnjaci koji su pokazali fenomenalna rešenja, tehnički veoma spremna“, izjavila je ovim povodom Sanja Hajduković.

Jedno od tih rešenja je podrazumevalo povezivanje javnih uprava, građana i društveno odgovornih preduzetnika koji bi udruženim snagama i finansijama „ozelenili“ našu životnu sredinu novim stablima, jedno je predstavljalo alternativu Amazonovoj Aleksi, a jedno se zasnivalo na praćenju podataka i upravljanju pametnom mrežom pomoću blockchain tehnologije.

Foto: InnoEnergy

Drugo mesto je pripalo startapu Pollutyzer, odnosno uređaju i aplikaciji za detektovanje nivoa začepljenosti filtera na dimnjacima. Trećepozicionirani Food Group je razvio mehanizam koji omogućava do 30 odsto manju energetsku iscrpnost rashladnih sistema.

Nadmetanje su organizovali Startit i preduzeće InnoEnergy, koje je podržano  od strane EIT (Evropskog instituta za inovacije i tehnologije), tela Evropske unije, a namenjeno je umrežavanju i razvoju startapa iz oblasti energetike, uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

„Ovo je druga godina da se PowerUp! održava u Srbiji i već se vidi razlika, broj prijavljenih takmičara je veći, a samim tim i konkurencija. Imali smo priliku da vidimo zaista autentične, inovativne projekte koji u svakom smislu pariraju evropskim startapima iz oblasti čistih tehnologija. Projekat kao što je Optimus Power ima ozbiljne šanse da se visoko plasira u Krakovu“, zaključio je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

Naši regionalni finalisti će se u poljskom gradu, u sklopu konferencije Impact’19, takmičiti za novčana sredstva u iznosu do 50.000 evra, kao i za učešće u prestižnom Highway programu koji pomaže transformaciji startapa u uspešnu kompaniju kroz ulaganje i do 150.000 evra.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti