Da li je moguće spojiti hemijsku industriju i cirkularnu ekonomiju?

Foto-ilustracija: Unsplash (robin-sommer)

Hemijska industrija je važan segment svetske ekonomije jer zapošljava preko 15 miliona ljudi širom sveta, a njeni globalni prihodi iznose 5,7 biliona dolara godišnje, stoji u podacima analitičkog centra Planet Tracker.

Teško da bismo mogli da zamislimo život bez širokog spektra hemijskih proizvoda koje svakodnevno koristimo, a za čiju se proizvodnju koriste fosilna goriva, voda, minerali, metali i drugi resursi.

Ipak, ovaj sektor je pod sve većim pritiskom da svoje prakse učini održivim jer je hemijska industrija jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida i u samom vrhu zagađivača životne sredine.

Potrošači sve češće zahtevaju proizvode koji ne štete životnoj sredini i ljudskom zdravlju, dok sa druge strane Vlade uvode strože propise koji imaju za cilj dekarbonizaciju hemijske industrije.

Brojne kompanije okrenule su se obnovljivim izvorima energije kako bi smanjile svoj ugljenični otisak, ali i dalje ostaje pitanje na koji način uvesti korišćenje održivih sirovina za proizvodnju hemikalija.

Pročitajte još:

Naučnici sa Univerziteta Grifit u Australiji na korak su do rešenja koje će zagađujuću hemijsku industriju transformisati u održivu, i to uz pomoć katalizatora i otpadnih resursa.

Naime, profesorka Karen Vilson objašnjava da je kataliza istorijski igrala ključnu ulogu u transformaciji fosilnih resursa u osnovna goriva i proizvode, a sada predstavlja mogućnost za revoluciju u hemijskoj industriji.

Naučnici su u potrazi za katalitičkim procesima koji će im omogućiti iskorištavanje održivih resursa poput organskog otpada u nadi da će hemijsku industriju prevesti iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

„Katalitički procesi bi mogli da minimiziraju oslanjanje na ograničena fosilna goriva i značajno obuzdaju emisije CO2 tako što će iskoristiti poljoprivredni, komunalni i plastični otpad kao sirovinu”, rekao je profesor Adam li.

Industrija je 2022. godine emitovala 935 miliona tona CO2 tokom proizvodnje primarnih hemikalija i dovela do značajnog zagađenja vode i oslobađanja toksičnih hemikalija u životnu sredinu.

Tranzicija ka ekološki prihvatljivim sirovinama ne samo da ublažava štetu po životnu sredinu, već i rešava probleme koji mogu nastati u lancu snabdevanja sirovinama, a do kojih mogu dovesti geopolitički i prirodni poremećaji, kažu autori studije objavljene u časopisu OneEarth.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti