Da li je Južni tok prekinut zbog pritiska za Zapada?

Mapa: Wikimedia/San Jose/Patrol110

Za obustavljenje „Južnog toka„, odnosno projekta gasovoda kojim je planirano da se sprovodi prirodni gas iz Rusije u Evropsku uniju, bugarski premijer je izjavio da je odgovoran Zapad.

Bojko Borisov je objasnio kako je postojao ogroman pritisak Sjedinjenih Američkih Država, kao i država Zapadne Evrope oko „Južnog toka“, kao i oko „Severnog toka 2“, te je bila onemogućena njegova realizacija.

Planovi za izgradnju Južnog toka i potpisivanje sporazuma o izvodljivosti projekta završeni su još 2007. godine.

Aleksej Miler, prvi čovek Gasproma, smatra je da je projekat obustavljen zbog blokiranja Bugarske da se usaglasi sa direktivama Evropske unije, ali i zbog političke situacije u Ukrajini.

Bugarski premijer naglasio je i važnost „Turskog toka“, koji je započet u saradnji Bugarske sa Rusijom i Saudijskom Arabijom. Nazivaju ga „Balkanski tok“ jer prolazi kroz nekoliko Balkanskih država. Borisov je dodao da i Evropa na to gleda sa odobravanjem.

Smatra da je za sada nemoguće ukinuti sankcije Rusiji i da protiv toga glasaju svi u Savetu Evrope, ali planirana je poseta predsednika Rusije naredne godine, te planira da se radi na unapređenju odnosa.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti