Da li će ultrazvučni talasi zaštiti useve od divljači?

Foto-ilustracija: Unsplash (Gabor Vereb)

Italijanski istraživači sprovode projekt naziva „Ultrarep“, a odnosi se na uređaje koji emituju ultrazvučne frekvencije za zaštitu useva od divljači.

Divlje životinje u poljoprivredi stvaraju štete, a njihova prisutnost povećava se u nekim delovima Evrope, pogotovo u Italiji. Stoga su njihovi istraživači odlučili da ispitaju tehnologiju koja bi to mogla da spreči, a neće istovremeno da šteti okolini ni životinjama.

Započeli su sa projetktom ULTRAsound Animal REPeller (ULTRAREP), a on se odnosi na inovativnu zvučnu tehnologiju za zaštitu useva od divljači i to na održiv način. Reč je o uređajima koji emituju niz impulsa ultrazvučnih frekvencija, što ih tera dalje.

Gubitak prinosa i prihoda zbog štete

Samo u Toskani živi preko 400.000 divljih životinja i to uglavnom svinja, srna i jelena. One su često krivci za ozbiljne štete na usevima, što na kraju rezultira i gubitkom prinosa i prihoda od poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj se problem javlja u svim krajevima, u ravnicama, brdima te u šumskim gazdinstvima.

„Poljoprivrednici u Toskani se u 80 odsto slučajeva suočavaju sa divljim svinjama, a slede srna i jelen lopatar. Situacija je alarmantna i pogađa vinograde, žitarice i uljarice, ali i voće i povrće“, tvrdi Masimiliano Bjađi, agronom i tehnički direktor farme Barone Rikasoli koji je zadužen za operativnu grupu ovog projekta.

Dodao je i da se u poslednjih pet godina broj ove vrste životinja udvostručio te da se nadaju da je rešenje ultrazvučna tehnologija.

Jeftinije i lakše postavljanje od mreža

Foto-ilustracija: Pixabay

Konzorcijum ove operativne grupe sastoji se od 10 partnera, uključujući i četiri farme te dva istraživača. Dve posmatrane proizvodnje smeštene su u brdskom vinogorju, Kjanti Klasiko, jedna na području Val di Kornia za hortikulturalnu proizvodnju i jedna u planinskom području. Zbog svog zemljopisnog položaja, sve one služe za testiranje ULTRAREP sistema u različitim krajolicima.

„Prisustvo divljači je ogromna i stvara velike probleme u proizvodnji grožđa“, upozorava Bjađi. Kaže da u isto vreme žele da zaštite životnu sredinu i zato smatraju da metalne ograde nisu rešenje.

Napominje i da drugi sistemi poput skloništa, ograda sa mrežom ili električnom energijom često pokazuju ograničenu efikasnost i visoke troškove instalacije i upravljanja. Stoga je on uveren da ova nova tehnologija nudi zanimljiv i pouzdan alat za smanjenje štete u poljoprivredi.

Podsetimo, i novozelandski stočar i inovator, Kreg Pidžot, koristi vibracije i zvučne signale kada je reč o uzgoju stoke na pašnjacima.

„Sistem stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava pređe svoju virtuelnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi da ide pogrešnim putem“, pojašnjava Pidžot rekvši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

Vreme će pokazati hoće li se sličnom modelu prilagoditi i divljač.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti