Da li će UK konačno regulisati sistem održive poljoprivrede?

Foto-ilustracija: Unsplash (Jakob Cotton)

Ujedinjeno Kraljevstvo ima u planu regulaciju trgovinskih sporazuma koji se odnose na prehrambrenu industriju, kako bi obezbedila maksimalnu zaštitu životne sredine, ali i visok nivo kvaliteta namirnica koje se proizvode i uvoze.

Cilj je da uvoz poljoprivrednih proizvoda bude na najvišem standardu i da ne uslovljava uništavanje prirodnih ekosistema ni u jednoj zemlji.

Jedna od regulacija zahtevaće da se ozbiljnije pozabave problemima kao što je uvoz mesa ili soje sa zemljišta na kojem je ranije bila prašuma, te je nelegalnom sečom obezbeđen prostor za poljoprivredne aktivnosti.

Britanci očekuju zdrav i održiv sistem koji je ujedno pristupačan i produktivan.

Vlada Velike Britanije naručila je novi model trgovinskog sporazuma prošle godine. Stručnjaci ukazuju na to da bi se na ovaj način morala iskoristiti prilika za konačno stvaranje uslova za obnovu zaštite životne sredine i rad na dobrobiti životinja, što se dodatno problematizovalo nakon Bregzita.

Pored toga, predlaže se i da se domaćim poljoprivrednicima plaća 2,4 milijarde funti godišnje za poboljšanje seoskih zajednica, kao i da se povećaju ulaganja u očuvanje biološke raznovrsnosti i hvatanje ugljenika.

Drugi deo Nacionalne strategije za hranu, koji će biti objavljen 2021. godine, fokusiraće se na pitanja klimatskih promena, očuvanja biodiverziteta, zagađenja i oboljenja domaćih životinja.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti