Da li će Kruševac poneti nagradu EU za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti 2019?

Finalisti za dodelu nagrada Evropske nedelje mobilnosti, nagrade za Planiranje održivog urbanog razvoja (POUM nagrada) i prve nagrade za bezbednost na putevima Evropske unije objavljeni su juče, izvestio je Grad Kruševac.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve nagrade prepoznaju izuzetne aktivnosti sprovedene u 2019. godini. Nagrade Evropske nedelje mobilnosti prikazuju značajan trud lokalnih samouprava u promociji održive urbane mobilnosti tokom nedelje mobilnosti; POUM nagrada dodeljuje se za izuzetnost u održivom urbanom planiranju; Nagrada za bezbednost na putevima veliča mere bezbednosti na putevima.

Godišnja tema za sve nagrade bila je bezbedno pešačenje i biciklizam.

Finalisti za dodelu nagrade Evropske nedelje mobilnosti 2019 među većim opštinama su:

Žiri je bio impresioniran:

* Raznovrsnim programom aktivnosti Kruševca, podržanog učešćem  građana koji su videli novouređene javne prostore, uklanjanje parkirališta i stvaranje urbanih parkova;

* Korišćenjem komunikacionih aktivnosti Retimna u cilju angažovanja lokalnog stanovništva  u diskusijama o kvalitetu vazduha, obnovljive energije i bezbednosti na putevima;

* Snažnim fokusiranjem Vroclava na temu nedelje bezbedno pešačenje i biciklizam, koja je promovisana kroz angažovanje i informativne događaje.

Finalisti za dodelu nagrade među manjim opštinama su (sa manje od  50.000 stanovnika):

Finalisti za dodelu nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti su:

Pored toga, po prvi put, Nagrada za bezbednost na putevima veliča izuzetna i inovativna dostignuća lokalnih samouprava u oblasti bezbednosti na putevima. Finalisti su:

Svi gradovi koji su ušli u uži izbor birani su od strane nezavisnog žirija sastavljenog od eksperata i u oblasti mobilnosti i transporta, a proglašenje  četiri pobednika održaće se u Briselu 30. marta 2020. godine.

Izvor: Grad Kruševac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti