Da li će države ispuniti ciljeve Pariskog sporazuma?

Photo-illustration: Pixabay

Samo 16 zemalja je uskladilo svoje zakone o gasovima staklene bašte kako bi ispunilo obaveze Pariskog sporazuma.

Ova informacija stiže nam iz nove analize Grantam instituta za istraživanje klimatskih promena i Centra za klimatske promene, ekonomiju i zakone. Ona je pokazala da od 197 potpisanika Pariskog sporazuma njih 157 podnelo nacionalni plan za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Međutim, samo 58 država, koje su odgovorne za ukupno 95% globalnih emisija iz 2014. godine je uskladilo ekonomske ciljeve sa ciljevima smanjenja gasova staklene bašte u svom zakonodavstvu.

Samo 16 zemalja uskladilo je svoje zakonodavstvo na način koji je u skladu sa NDC ( Nacionalnim doprinosima), koji su određeni u Parizu. One su: Alžir, Kanada, Kostarika, Etiopija, Gvatemala, Indonezija, Japan, Makedonija, Malezija, Crna Gora, Norveška, Papua Nova Gvineja, Peru, Samoa, Singapur i Tonga. Treba primetiti da su ovo uglavnom države sa malim ekonomijama i stoga je njihov uticaj na životnu sredinu manji.

U izveštaju je rečeno: „Vlade zemalja su spore u sprovođenju svojih obećanja i menjanju nacionalnih zakona i ciljeva. Uzimajući u obzir da već postoje veilke razlike između ciljeva i propisa, preporučuje se da vlade pospeše rigoroznost i transparentnost zakona.“

Milan Zlatanović

Izor: energylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti