Da li će biti dovoljno struje tokom zime, koji ekstremni scenario vodi ka restrikcijama?

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Ogroman skok cene gasa i električne energije doveo je do velikih potresa na evropskom tržištu, a situaciju u Srbiji dodatno pogoršavaju problemi u proizvodnim kapacitetima EPS-a i nedostatak kvalitetnog goriva zbog čega država uvozi struju po visokim cenama.

Da li će biti dovoljno struje tokom zime? Biće je, ako budemo štedeli, ako nas vreme posluži i ako ne bude nepredviđenih havarija rečeno je na Tribini u okviru Nedelje klimatske diplomatije, kampanje članica Evropske unije

Lepo vreme u oktobru pomoglo je da potrošnja struje bude manja nego prošle godine.

„Biće dovoljno električne energije, verovatnoća da imamo restrikcije je relativno mala, naravno da mogu u tom jednom nepovoljnom scenariju, moguće su restrikcije. Scenario za restrikcije su ekstremne hladne tri sedmice i jako nepovoljna hidrologija i nedaj bože ispad ponekog termo bloka. Verovatnoća za to je od jedan do dva odsto, nije veća. Sve u svemu, ne treba biti pesimista, najmanje treba plašiti narod“, kaže prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara.

Savetuje se povećanje energetske efikasnosti, štednja i korišćenje struje u vreme kad je jeftinija, jer je tada najmanje opterećenje elektrana.

„Ja sam imao 20 odsto manju potrošnju nego prošle godine u istom mesecu, kupali smo se toplom vodom, u pitanju je četvoročlana porodica, samo sam smanjio potrošnju rerne. Ljudi pričaju o bojleru, a rerna je u Srbiji problem. Stavite malo da se zapeče, neka stoji još pola sata, a rerna troši dosta“, objasnio je Nenad Jovanović, savetnik za energetiku, LDK Consultants.

Države širom sveta osmišljavaju različite mere kojima će prebroditi krizu. EU razmatra reformu tržišta gasa i električne energije.

„Rastu cene nafte, gasa, struje, u Francuskoj smo imali sušno leto, nizak vodostaj, skoro pola nuklearnih elektrana je zatvoreno. Morali smo da kupujemo električnu energiju, kao i Srbija. Unija je pripremila različite mere. I pre krize, zelenim dogovorom planirano je da se minimalno koriste fosilna goriva, da dođe do dekarbonizacije privrede. Kada govorimo o ceni struje na Zapadnom Balkanu treba izračunati i troškove lečenja i izgubljene godine života zbog zagađenja. Ove zime moramo biti vrlo oprezni u trošnju struje„, kaže Antoan Avinjon, programski menadžer, Delegacija EU u Srbiji.

Energetska kriza ubrzala je okretanje obnovljivim izvorima koji su prošle godine činili 81 odsto ukupnog rasta novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u svetu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti