Crnogorski animirani film sa upozoravajućom porukom za budućnost čovečanstva

Klimatske promene su tema koja je sve prisutnija među nama, ali se uvek tešimo da one neće ostaviti posledice na jednu malu Balkansku zemlju. A upravo je suprotno, male države su te kojima je najteže da se izbore sa rizicima koje  klimatske promene donose. Zato je NVO Green home, sa partnerima, pokrenula realizaciju kratkog animiranog filma “Minja i klimatske promene” namenjenog deci, ali i odraslima.

“Pitanje je da li ćemo za koju deceniju moći da idemo na more tamo gde smo išli kao deca jer tih plaža više neće biti, da li ćemo ove godine ići na skijanje jer možda sneg neće pasti? Jedno od pitanja koje se postavlja je i kako pokrenuti ljude u Crnoj Gori da više pažnje posvete svojoj okolini i promene navike masovnog korišćenja plastičnih kesa, vožnje automobila i mnoge druge”, kaže predstavnica Green Home, Sanja Orlandić.

Ističe da naše navike utiču i na naše zdravlje.

“Kroz Minjinu priču smo hteli da oslikamo naše navike i to kako nas deca vide, koliko zapravo treba da naučimo od najmlađih. Klimatskih promena se setimo obično kada nas pogode neke velike vremenske nepogode i kada je naša egzistencija ugrožena. Naše navike ne utiču samo na pojavu štetnih gasova već i na naše zdravlje, materijalne i socijalne aspekte. Zato pogledajte filmić da bi mogli dati svoj doprinos u zaustavljanju klimatskih promena”, dodaje ona.

Scenario i režiju potpisuje Zoran Marković Zonjo.

“Znam da je sad mnogo aktuelnija situacija sa koronavirusom i uspostavljanje nove Vlade, ali te stvari će proći dok će nas problem zagađenja prirodne sredine i klimatske promene polagano ubijati. Krajnje je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. Dobro bi bilo da ovu našu lepu zemlju ne pretvorimo u svinjac”, kazao je Zonjo.

Minji je glas pozajmila devojčica Minja Miketić, animacije i crtež su radili Mario Đorđević i Nemanja Abazović, dok je za zvuk bio zadužen Aleksandar Brajović.

Film je realizovan u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Savet za ekološku gradnju i Climat Action Network, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti