Crna Gora: Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obaveštava zainteresovanu javnost da je u toku ažuriranje podataka za Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila koja su dostupna na tržištu Crne Gore za 2018. godinu.

Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila koja su dostupna na teritoriji Crne Gore za 2017 godinu izrađen je na osnovu Zakona o životnoj sredini („Sl. list Crne Gore”, br. 52/16) i Pravilnika o bližem sadržaju oznaka, vodiča, postera, displeja i promotivne literature i materijala o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida iz novih putničkih vozila („Sl. list Crne Gore”, br. 40/17 od 27.06.2017.).

Vodič za 2017. godinu izrađen je pre donošenja pomenutog pravilnika na dobrovoljnoj osnovi tako da ne sadrži podatke svih uvoznika novih vozila. Radi uvida i boljeg razumevanja svih detalja Ministarstvo moli da pogledate predmetni Vodič za 2017. koji se sada ažurira a koji mozete preuzeti OVDE.

Nakon donošenja predmetnog pravilnika od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma praksa dostavljanja podataka Ministarstvu predstavlja obavezu na godišnjem nivou.

Stoga je neophodno da zvanični distributeri novih vozila za potrebe izrade Vodiča za 2018 god, najkasnije do petka, 18. juna 2018, dostave podatke o novim putničkim vozilima dostupnim na tržištu Crne Gore za 2018. godinu.

Podatke je potrebno dostaviti isključivo u datoj excel formi (primer/template mozete preuzeti OVDE) kako bi svi dostavljeni dostavljeni podaci imali unificiranu formu.

Takođe evo i nekoliko tehničkih pojašnjenja:  Potrošnja goriva izražava se numerički, sa jednim decimalnim mjestom, u litrima na sto kilometara (l/100km) a emisija ugljendioksida izražava se najpribližnijim celim brojem u gramima po kilometru (g/km).

Zvanični podaci o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida su podaci u skladu sa sertifikatom o homologaciji vozila za tip vozila ili potvrdom proizvođača.

Kada se nekoliko varijanti i/ili verzija navodi pod istim modelom, za zvanične podatke o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida uzima se potrošnja, odnosno vrednost emisija varijante i/ili verzije koja ima najveću potrošnju odnosno vrednost emisija u toj grupi.

Podatke je neophodno dostaviti gospođi Jeleni Krivokapić na sledeću mejl adresu: j.krivokapic@mrt.gov.me

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti