Crna Gora radi na povezivanju malih proizvođača hrane sa hotelima i restoranima

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

U okviru saradnje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade Crne Gore u Podgorici je juče održana radionica s ciljem edukacije malih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kako bi svoje proizvode što lakše plasirali na domaće tržište, posebno kroz turističku potrošnju.

Radionica je organizovana u sklopu projekta “Promovisanje održivih lanaca vrednosti poljoprivredno – prehrambenih proizvoda kroz povezanost sa turizmom“, koji realizuju FAO i EBRD u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Podsećamo da su brojni poljoprivredni proizvođači koji hranu proizvode na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima tokom prethodne godine učestvovali u obukama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz projekat – „Zimska škola“, upravo ciljem njihove edukacije, kako bi što više proizvođača koji proizvode manje količine proizvoda na gazdinstvima ispunilo potrebne standarde bezbednosti hrane, kao i da im se pomogne da unaprede ponudu i nastup na tržištu, posebno kroz turističku potrošnju.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Fokus i današnje radionice bio je na edukaciji i informisanju proizvođača o propisima koje je potrebno ispoštovati u ovoj oblasti, posebno kada je reč o propisima vezanim za ispunjavanje standarda u proizvodnji, oblasti bezbednosti hrane, zatim u delu označavanja i deklarisanja, potrebi marketinga, kao i mogućnostima podrške za unapređenje proizvodnje.

Predstavnici institucija razgovarali su sa proizvođačima na temu ispunjavanja propisanih procedura za pristupanje turističkom tržištu.

Osim pravila koja su male proizvođače pojednostavljena u delu ispunjavanja zahteva bezbednosti hrane, ukazano im je i na mogućnosti jednostavnije registracije i pravila za etiketiranje proizvoda.

Kao ključna prepreka za bolje pozicioniranje na tržištu malih proizvođača prepoznat je nedostatak povezanosti između subjekata koji učestvuju u lancu od proizvodnje do plasmana.

U pravcu rešavanja tog problema, istaknuta je potreba udruživanja proizvođača. Istovremeno, skup je bio prilika da predstavnici turističkih objekata i trgovina, koji su zainteresovani za plasman domaćih proizvoda, daju svoje sugestije u cilju boljeg povezivanja sa domaćim proizvođačima.

Učesnici su razmenili iskustva i identifikovali aktivnosti kojima bi se ojačale veze između poljoprivrede i turizma na svim nivoima, ne samo subjekata u lancu od proizvodnje do plasmana, već i na nivou institucija i civilnog sektora, u cilju ostvarivanja cilja, a to je da se domaći, tradicionalni proizvodi zasluženo pozicioniraju na lokalnim turističkim tržištima.

Radionici su, osim organizatora, prisustvovali prestavnici udruženja proizvođača i klastera, zatim predstavnici hotela, restorana, trgovina, kao i civilnog sektora čija je pažnja usmerena na oblast ruralnog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti