Crna Gora postepeno izbacuje iz upotrebe energetski neefikasne sijalice

Foto-ilustracija: Pixabay

Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula 2018. godine u Crnoj Gori, predviđeno je Pravilnikom o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva, koji je donelo Ministarstvo ekonomije i koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore krajem prošle godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ovaj Pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji, kako objašnjavaju, propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi ovaj proces od 2012. godine.

Kada su u pitanju klasične sijalice sa žarnom niti, neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište onih snage 100 W i veće nakon 1. jula 2018. godine. Isto važi za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), u prethodnom periodu donelo 25 propisa kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti.

izvor: cdm.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti