Četvrtaci i komunalci potpisali Memorandum o saradnji

Foto: JKP Komunalac Vrbas

„Lovci na plastiku“ iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ posetili su 12. juna 2018. godine vrbasku „Čistoću“ da bi saznali kako se vrši selekcija i presovanje ambalažne plastike koju komunalni radnici sakupljaju svake poslednje subote u mesecu sa gradskih ulica i šalju je na dalju obradu.

Đaci  četvrtog razreda „Njegoševe“ škole na čelu sa učiteljicom Snežanom Kovač deo su projekta o zaštiti životne sredine koji su nazvali „Lov na plastiku“. A kako bi se upoznali s prvim koracima u reciklažnom procesu, bili su gosti JKP „Komunalac“.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

„Francuska ambasada raspisala je konkurs čija je tema u vezi sa uticajem plastike na životnu sredinu. Mi smo odlučili da kroz izborni predmet Ruka u testu napravimo svojevrsni projekat i učestvujemo u pomenutom konkursu. Zadatak nam je bio da deci približimo nauku kroz igru. Stoga smo  radili  razne ankete, istraživali, kreativno se razvijali i, što je najvažnije, zahvaljujući JKP „Komunalac“ saznali kako sve to izgleda u praksi i realnosti“, kazala je učiteljica Snežana Kovač.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Ova akcija bila je prilika da predstavnici škole i JKP-a potpišu Memorandum o saradnji čime se obavezuju da zajedničkim snagama sprečavaju zagađenje životne sredine.

„Pozovali smo naše najmlađe sugrađane da nam budu saveznici i da nam pomognu da rešimo najteži zadatak, a to je očuvanje životne sredine. Ako decu naučimo od malih nogu da vrše selekciju otpada, onda će oni to upamtiti za čitav život. Naš zadatak je, pored održavanja higijene grada, da vršimo i edukaciju naših sugrađana i da se zajedničkim snagama trudimo da imamo što lepšu i uređeniju životnu okolinu. Zato smo, simbolički, potpisali Memorandum o saradnji“, rekao je koordinator PJ „Čistoća“ Damir Rojević.

Foto: JKP Komunalac

Komunalci nisu mogli da odbiju poziv na izložbu dečijih radova nastalih preoblikovanjem plastike, te se druženje nastavilo u učionici škole. Za JKP „Komunalac“ ovaj čas o reciklaži ujedno predstavlja krunu edukativnih aktivnosti sa osnovcima koje su sprovodili tokom školske 2017/2018. godine. Podršku o nastavku saradnje pružila je i direktorka OŠ „P.P. Njegoš“ Slavica Gvozdenović.

„Rukovodstvo škole oduvek je podržavalo ovakve akcije i, svakako, projekte svojih zaposlenih. Završavamo još jednu školsku godinu, ali već od septembra svoja vrata otvaramo „Komunalcu“ za nove ekološke poduhvate“, poručila je Gvozdenović.

Izvor: JKP Komunalac Vrbas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti