Četvrta po redu javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Foto: ekologija.gov.rs

U prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je četvrta po redu javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama.

Skupu su prisustvovali predstavnici zainteresovane i stručne javnosti, kojima se obratio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, i tom prilikom istakao veliki značaj donošenja Zakona o klimatskim promenama. Svi segmenti rada i života u Srbiji moraće da budu prilagođeni međunarodnim ekološkim standardima i potrebama, kao što je ograničenje emisije ugljen-dioksida i svih drugih gasova sa efektom staklene bašte. Potrebno je da se privreda i društvo prilagode svim standardima koji su važni da bi zaista mogli da odgovorimo na posledice klimatskih promena koje su već na delu, rekao je ministar. Srbija je do sada preduzela dosta koraka u borbi protiv klimatskih promena, ali to nije dovoljno, potrebno je usvojiti Zakon i čitav niz mera, akcionih planova i programa koji će svi primenjivati.

Obraćajući se skupu, ministar je naglasio da je pošumljavanje jedan od najefektnijih i najvažnijih načina da ublažimo posledice klimatskih promena. Ako danas krenemo sa pošumljavanjem, efekte možemo očekivati najranije za 10 do 15 godina, tako da se nameće pitanje šta čekamo.

Ovim Zakonom planiramo da ekološke međunarodne standarde podignemo na što viši nivo u Srbiji, ali na nivo koji je moguće ispratiti u našoj državi. Hoćemo da donesemo zakon koji je primenjiv i čije ćemo sprovođenje kontrolisati uz pomoć inspekcijskog nadzora. Ako se za par godina ispostavi da svi primenjujemo te standarde, onda ćemo ih podizati na još viši nivo, rekao je Trivan. Analize na svetskom nivou govore da je region u kome se Srbija nalazi jedan od područja koji će zapravo biti najpogođeniji klimatskim promenama, zato što srednja godišnja temperatura raste brže nego u većini ostalih regiona. Ako su prognoze međunarodnih stručnjaka tačne, mi moramo da požurimo sa donošenjem ovog Zakona, samim tim i sprovođenjem svih mera, objasnio je ministar.

Zakon o klimatskim promenama nameće standard i postaje paradigma bolje budućnosti Srbije, zato svi zajedno moramo da radimo na njegovoj primeni, radi kvalitetnijeg života, sopstvenog zdravlja i opstanka čitave planete, zaključio je ministar Trivan na skupu.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti