Češki emajlirani rezervoari na domaćem tržištu

Brza izgradnja, lako održavanje i višestruka primena

Foto: Witkowitz

WITKOWITZ ENVI A.D. je deo češkog koncerna WITKOWITZ sa 200-godišnjom tradicijom na polju obrade metala. Već više od 60 godina ova kompanija pravi i širom sveta montira rezervoare velikih kapaciteta od emajliranih limova koje sami proizvode. Osim za čuvanje pitke vode i kišnice, ovi emajlirani rezervoari koriste se u poljoprivredi i industriji za skladištenje tečnih i praškastih materijala, a ujedno su i osnovni tehnološki element njihovih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) tipa HYDROVIT® i stanica za proizvodnju biogasa.

Primena u poljoprivredi i industriji

Emajlirani rezervoari „VITKOVICE“ se koriste u poljoprivredi za skladištenje tečnih ekskremenata goveda, svinja, živine, kao i ostalih poljoprivrednih otpadnih materijala ili za skladištenje tečnih đubriva (DAM i dr).
Upotrebljavaju se i za skladištenje praškastih materijala (kreč, cement, leteći pepeo, biomasa, šljunak, granulati plastike, tehnička so, čađ i dr). Oni se uglavnom postavljaju na konstrukciju pa otuda i naziv – viseći emajlirani rezervoari.
Budući da zadovoljavaju sve kriterijume za skladištenje tečnosti, u njima se takođe čuva voda za piće, kišnica, otpadna voda, protivpožarna voda, dizel, amonijak, krečno mleko i druge hemikalije u opsegu hemijske otpornosti emajla (pH 3-12).

Rezervoari u sklopu stanica za biogas

Stanice za biogas su postrojenja za proizvodnju biogasa preradom stajskog đubriva sa poljoprivrednih farmi, u kombinaciji sa drugim biorazgradivim materijalima (otpacima mesa i kosti, celuloznim brašnom i dr) i raznim poljoprivrednim otpadom, kao što su zelena travna masa nakon košenja (zimi u obliku sena ili silaže), otpaci iz destilerija, šećerana i dr. Obrada podrazumeva termofilnu fermentaciju u anaerobnim uslovima uz proizvodnju biogasa koji se u kogeneracijskim jedinicama s visokom efikasnošću pretvara u električnu i toplotnu energiju. Drugi način prerade biogasa je uz dodatno prečišćavanje i naknadnu upotrebu za pogon vozila, odnosno njegovo punjenje u mrežu prirodnog gasa. Kapaciteti stanica su od 400 kV do 5000 kV.

HYDROVIT® – Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: Witkowitz

HYDROVIT® je tip postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji primenjuje već decenijama globalno potvrđenu tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda sa zagađanjem organskog porekla, a koja potiču iz naselja i prehrambene, tekstilne i hemijske industrije. Nakon prerade one se vraćaju u prirodni ciklus. Patentirani proces čišćenja HYDROVIT® predstavlja kombinaciju mehaničke predobrade- pripreme i biološkog tretmana dugotrajnom aktivacijom – uklanjanjem nutrijenata i aerobnom stabilizacijom mulja.
Na zahtev kupca, može se ubaciti i treći stepen obrade otpadnih voda. Kompletne usluge, sopstveni know-how i dugogodišnje iskustvo čine osnovu za dizajn i primenu PPOV a tim kompanije WITKOWITZ ENVI održava stalnu saradnju sa vodećim stručnjacima za upravljanje vodama.

Ova kompanija vrši kompletnu isporuku – imaju sopstvene kapacitete za projektovanje, izgradnju, proizvodnju, snabdevanje i servisiranje PPOV. Vrše i isporuku pojedinačnih delova tehnologije postrojenja.

Tipovi HYDROVIT® postrojenja

HYDROVIT® SBR je diskontinuirani monoblok kapaciteta 500 – 2.000 ES (ekvivalent broju stanovnika)
HYDROVIT® SI kompaktno-protočno postrojenje kapaciteta 2.000 – 10.000 ES
HYDROVIT® P sistem sa biološki dvojnim rezervoarom kapaciteta 10.000 – 100.000 ES

Foto: Witkowitz

Koje su prednosti PPOV HYDROVIT®

Kratko vreme izgradnje:
– isporuka u roku od 3 meseca od potpisivanja ugovora
– puštanje u rad u roku od 6 meseci od potpisivanja ugovora o isporuci

Jednostavni građevinski radovi:
– mala površina gradnje
– minimalni radovi na iskopu
– jednostavni temelji bioloških rezervoara

Varijabilnost tehnološkog rešenja:
– jednostavna modifikacija nadzemnih rezervoara
– jednolinijski ili višelinijski raspored PPOV
– mogućnost fazne izgradnje
– jednostavno modularno proširenje tehnologije

Minimalno i lako održavanje:
– jednostavna konstrukcija
– automatsko uključivanje glavnih agregata
– stalna kontrola curenja iz rezervoara

Jednostavno uklanjanje nako isteka roka trajanja:
– rezervoari i tehnološka oprema mogu da se prodaju kao metalni otpad
– prema potrebi, rezervoari se mogu demontirati, a emajlirani lim koristiti u druge svrhe

Više informacija na witkowitz-envi.eu
Koordinator realizacije Nebojša Marković
nebojsa.markovic@witkowitz.cz

+420 702 248 633

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti