Centar za upravljanje otpadom Marišćina počinje sa radom punim kapacitetom početkom 2016. godine

mariscina mzoip.hr

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i prirode Hrvatske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Hrvatske agencije za ekologiju i prirodu obišli su 9. decembra 2015. godine Centar za upravljanje otpadom Marišćina.

Savetnik minisra zaštite životne sredine i prirode Hrvatske gospođa Irena Relić izjavila je ovom prilikom da je centar Marišćina prvi centar u Hrvatskoj u kojem se po visokim ekološkim standardima otpad razvrstava i obrađuje. Kako je istakla, centar je otvoren pre oko četiri meseca, a do sada je prerađeno oko 5 hiljada tona otpada i proizvodi se gorivo iz otpada. Gospođa Relić je dodala da je u centru za upravljanje otpadom Marišćina zaposlen 21 radnik, a kada pogon bude radio u potpunosti biće 57 zaposlenih.

Centar je počeo sa probnim radom 30. jula 2015. godine, a očekuje se da će početi da radi punim kapacitetom do proleća naredne godine, što će omogućiti sanaciju i zatvaranje 8 odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji, navedeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine i prirode Hrvatske. Vrednost Centra za upravljanje otpadom Marišćina iznosi 277 miliona kuna, odnosno oko 36,2 miliona evra, a sredstva za njegovu izgradnju obezbeđena su uz pomoć Evropske unije (70 odsto), Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske i jedinica lokalne samouprave.

U planu je da u Republici Hrvatskoj bude izgrađeno 13 centara za upravljanje otpadom.

Sandra Jovićević

foto: mzoip.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti