Centar za promociju nauke otvara Naučni klub (VIDEO)

Kad je kvalitetan provod u pitanju, nije važno koliko godina imate. Važno je samo da imate gde da izađete. A sada postoji mesto za sve one koji pod terminom “kvalitetan provod” ne podrazumevaju terevenke do duboko u noć po kojekakvim sumnjivim splavovima ili kafanama, već bi radije svoje vreme proveli otkrivajući nove stvari sa sebi sličnim ljudima.

Zato nas je sve obradovala vest vest da Centar za promociju nauke u Beogradu ovog četvrtka, 6. aprila u 14 časova, otvara svoj Naučni klub.

– Naučni klub Centra za promociju nauke u Beogradu je mesto za tebe. Prostor za tvoje istraživanje, za tvoja pitanja i saznanja, učenje i druženje, otkrića i radosti. U saradnji sa tobom, Centar za promociju nauke i njegovi partneri iz nauke, obrazovanja i medija, iz Evrope i sveta, svakog dana organizuju raznovrsne, svakom dostupne, naučnopopularne programe – poručuju osnivači Kluba.

Kako najavljuju, jedan dan u Naučnom klubu počinje interaktivnim dečjim radionicama, za đake i nastavnike, potom se Klub pretvara u okupljalište studenata, studentskih sekcija i organizacija mladih, da bi u popodnevnim satima ugostio polaznike najrazličitijih radionica, obuka i seminara. Popularni večernji programi predstavljaju naučnike, naučna znanja i otkrića svim građanima, jasno i zanimljivo, kroz originalne sadržaje, interakciju, film, muziku, predavanja i tribine.

Naučni klub se nalazi u Ulici kralja Petra 46, u Beogradu, u zoni koju su obeležile srpska nauka i kultura, stotinak metara od sedišta Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i zgrada više fakulteta, uz Biblioteku grada, Kolarac, Kinoteku i Etnografski muzej, nedaleko od Muzeja Vuka i Dositeja, gde je nastala Velika škola, izvorište moderne srpske države.

U vremenima punim sumornih izazova, postfaktualnom dobu, dominaciji stereotipa i degradaciji kulture, Naučni klub Beograd je otvoren kao inovativno mesto gde se na savremen način susreću nauka i građani, znanje i radoznalost, ideja i njena tehnološka primena. Takav klub nije nastao slučajno i bez plana – on je proizvod potrebe hiljada građana Republike Srbije da bez obzira na prethodno obrazovanje saznaju odgovore koje pruža nauka, da otkriju ono što ne pronalaze u medijima, da upoznaju svet, usavrše se i razumeju moderno doba.

Naučni klub je rezultat dugog procesa. Njemu prethodi ambiciozni plan iz 2010. godine da u Bloku 39 na Novom Beogradu Republika Srbija izgradi veliki interaktivni muzej nauke, zbog čega je zakonom prvobitno i osnovan Centar za promociju nauke. Pokazaće se da Srbija dugo neće dobiti ovu impozantnu građevinu, ali će u saradnji sa građanima, naučnicima, školama i medijima, umesto zgrade sa posadom, dobiti instituciju bez zgrade, ali sa dubokim temeljima.

Uviđajući potrebu da dinamični CPN programi koji pune sale publikom širom Srbije ipak imaju i svoju kuću, skromnu, ali svakom dostupnu, tim Centra je tokom 2014. u eksperimentalnoj fazi pokrenuo Klub u iznajmljenom prostoru u centru Beograda. Početkom 2016. godine pronađena je i lokacija za trajno stanište Kluba, gde će se, na spratu iznad, smestiti i sedište samog Centra. Istovremeno, ideja se već proširila na 12 gradova Srbije, gde je u saradnji sa lokalnim samoupravama i centrima za stručno usavršavanje CPN pokrenuo 12 naučnih klubova. Na kraju ovog procesa, u Beogradu je otvoren i centar ove mreže – Naučni klub Beograd.

– Dobro došli u Naučni klub, ključnu nacionalnu infrastrukturu za promociju nauke, za širenje naučne kulture i jačanje naučne pismenosti u Republici Srbiji. U jedan od elementa naše zajedničke budućnosti – poručuju domaćini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti