Cene nafte prošle nedelje skočile više od 4,5 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje skočile više od 4,5 odsto jer je sve sigurnije da će OPEK (Organizacija zemalja izvoznica nafte) produžiti svoj dogovor o smanjenju proizvodnje za još devet meseci.

Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla 4,6 odsto, na 60,15 dolara, a u jednom trenutku u petak je dostigla i 60,53 dolara, najviši nivo od jula 2015.

Na američkom tržištu je barel poskupeo 4,7 odsto, na 53,90 dolara.

Podršku cenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

A to su prošle nedelje potvrdile Saudijska Arabija i Rusija, pa se na idućem sastanku OPEK-a 30. novembra, očekuje odluka da se taj dogovor produži za devet meseci, do kraja 2018. godine.

Podršku cenama nafte pružaju i podaci da se neravnoteža između ponude i potražnje smanjuje, kao i zbog tenzija u Iraku, što je umanjilo ponudu iz te zemlje.

Pa ipak, rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u i dalje ostaje problem za OPEK, koji pokušava da smanji prezasićenost svetskih tržišta.

Službeni podaci američke vlade pokazali su da se u prošloj nedelji proizvodnja sirove nafte povećala za 1,1 milion barela dnevno, na 9,5 miliona barela dnevno.

Povećavanje američke proizvodnje ograničava rast cijena na tržištu.

Iz svih tih pokazatelja analitičari zaključuju da se prekomerna ponuda na tržištima postupno smanjuje.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti