Cene nafte pale

456132014-1024x708Pozivajući se na agenciju Blumberg, Tanjug prenosi vest da su cene nafte  pale danas sa najvišeg nivoa u šest nedelja. Proizvođači u SAD povećali bušenja,  a Iran je saopštio da nastoji da poveća izvoz nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovorile smanjenje proizvodnje na sastanku prošle sedmice.

Cene naftnih fjučersa u Njujorku su pale čak za 1,0 odsto nakon rasta za 8,0 procenata u prethodne tri trgovinske sesije, izveštava agencija „Blumberg“.

Američka naftna referenca je u petak, 30. septembra, porasla za 41 cent na 48,24 dolara, što je bio najviši nivo od 19. avgusta. Cene ovog tipa nafte su u septembru zabeležile rast od 7,9 odsto.

Severnomorska sirova nafta „brent“ za isporuke u decembru oslabila je za 45 centi, ili 0,9 odsto, na 49,74 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. U petak je „brent“ nafta za novembarske isporuke pala za 18 centi na 49,06 dolara.

Američki naftaši su u sedmici završenoj 30. septembra pokrenuli bušenja na još sedam platformi, čime je njihov ukupan broj, prema „Bejker Hjuu“, povećan na 425. Ukupno se sada u SAD pumpa 8,5 miliona barela dnevno, pokazuju nedeljni podaci Uprave za energetske informacije.

Ruska proizvodnja se u septembru popela na 11,11 miliona barela dnevno, prema podacima pokazateljima odeljenja CDU-TEK ruskog ministarstva energetike.

Investitori su povećali svoje duge pozicije u WTI nafti za 24.131 fjučers i opciju, ili za 8,1 odsto u nedelji zaključno sa 27. septembrom, prema podacima Komisije za trgovanje robnim fjučersima.

Izvor: tanjug.rs

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti