Carinici sprečili krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica

Carinici su u saradnji sa graničnom policijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine 27. januara 2019. godine, na izlazu graničnog prelaza Trbušnica ka Bosni i Hercegovini, sprečili krijumčarenje 4 goluba i 9 papagaja, od kojih neki pripadaju zaštićenim vrstama.

Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven u „sitroenu pikaso“ bosanskohercegovačkih registarskih oznaka kojim su iz Srbije ka toj zemlji putovala trojica državljana te susedne države.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, sva trojica putnika su odgovorila odrično. Ipak, pregled automobila demantovao je njihove reči kada su carinici u gepeku otkrili četiri goluba visokoletača engleske vrste „tipler“.

Foto: Uprava carina

Međutim, to nije bilo sve, jer su iza vozačevog i suvozačevog sedišta pronađena tri kaveza sa ukupno 9 zelenih i žutih papagaja različitih vrsta i veličina.

Carinici su zbog toga odmah obavestili Grupu za CITES Ministarstva zaštite životne sredine zahvaljujući čemu je potvrđeno da šest primeraka pripada zaštićenim vrstama.

Foto: Uprava carina

Kao vlasnik ptica prijavio se pedesettrogodišnji suvozač iz Tuzle, rekavši da je golubove i  tri žuta papagaja „rozenkolis“, koji ne pripadaju zaštićenim vrstama, dobio na poklon, dok je zelene papagaje („molina pirura“, „rupikola pirura“ i „senegalskog papagaja“) kupio na berzi u Somboru za sebe i prijatelje, ne znajući da pripadaju ugroženim vrstama.

Prema odluci suda iz Loznice, suvozač koji se prijavio kao vlasnik kažnjen je novčanom kaznom, ali i zaštitnom merom oduzimanja krijumčarenih ptica koje su zbrinute u beogradskom ZOO vrtu.

Izvor: Uprava carina

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti