Čačak – Za energetsku sanaciju domaćinstava oko 60 miliona dinara

Foto-ilustracija: Unsplash (Sergiu Valena)

U budžetu Grada Čačka za 2023. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 29.100.000 dinara za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, zamenom termičkog omotača objekta, zamenom postojećeg grejača prostora (kotlova) efikasnijim, ugradnjom toplotnih pumpi i ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Isti iznos sredstava dodeljen je i od Ministarstva rudarstva i energetike. 

Kako se navodi na sajtu ovog grada, ove godine imaju najveća finansijska sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije od 131 jedinice lokalne samouprave, koje su dobile finansijsku podršku na objavljenom javnom pozivu.

“Svi budući koraci i pravila u realizaciji navedenog Programa biće tehnički detaljno utvrđeni i precizirani u saradnji sa nadležnim Ministarstvom rudarstva i energetike i biće primenjivani na sve jedinice lokalne samouprave kojima su sredstva na navedenom javnom pozivu odobrena. Nakon potpisivanja ugovora o realizaciji programa sa Ministarstvom, očekuje se usvajanje potrebnih pravilnika i tekstova javnih poziva sa detaljno utvrđenim kriterijumima od strane lokalnih samouprava”, dalje se navodi.

Pročitajte još:

Prvo će biti objavljen Javni poziv za privredne subjekte (direktne korisnike) za sve mere, a nakon izbora privrednih subjekata biće objavljen Javni poziv za građane (krajnje korisnike) i ovo je ujedno poziv za sve naše sugrađane da učestvuju u realizaciji Programa energetske sanacije, imajući u vidu činjenicu da je Čačak u svom budžetu planirao najveća finansijska sredstva za ovu namenu, a i od Ministarstva je podržan sa sredstvima u istom iznosu, tako da se očekuje da će veliki broj građana biti finansijski podržan prilikom učešća u predviđenim merama energetske efikasnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti