ČAČAK: Postavljanje reciklažnih ostrva u prigradskim i seoskim naseljima

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Čačak i JKP „Komunalac“ najavili su nedavno akciju postavljanja tzv reciklažnih ostrva na problematičnim lokacijama u prigradskim naseljima.

Prva moguća lokacija, identifikovana kao veoma problematična, je u Slatini, kod slatinskog groblja. Zatim su tokom avgusta i septembra meseca u planu dodatne lokacije u Slatini, Preljini, Prijevoru, Gornjoj Trepči i Loznici.

Reciklažna ostrva, kao sabirna mesta imaju višestruku prednost, kako u odlaganju i sortiranju komunalnog otpada, tako u procesu iznošenja i deponovanja smeća. U organizaciji prostora reciklažnog ostrva, zastupljene su neke kategorije otpada sortirane po jasno obeleženim posudama.

U osnovi, otpad se deli na suvu i mokru frakciju. U mokru frakciju spadaju, ostaci hrane, voća, povrća, trava, cveće, zemlja, lišće, pepeo, i sličan organski otpad. Suvu frakciju čine sve vrste plastičnih proizvoda i tetrapak ambalaža (PET ambalaža, folije, kese, burad, džakovi) , papir, karton, stiropor, metal (limenke, od aluminijuma i gvožđa, razni metalni delovi), tekstil i obuća. U suvi otpad spada i staklo, i odlaže se na posebno mesto.

 – Grad Čačak prepoznaje problem i potrebu sistemskog uređivanja procesa savremenog odlaganja, deponovanja i selekcije komunalnog i drugih vrsta otpada. U užem gradskom jezgru, su to podzemni kontejneri, u a na seoskom području reciklažna ostrva. Na navedenim lokacijama, ali i nekim drugim, koje su u planu u narednom periodu, pojedini nesavesni građani su često bez ikakve kontrole odlagali različite vrste otpada, pa su se često stvarale divlje deponije. Postavljanje ovakvih savremenih objekata se može značajno olakšati vršenje usluge u okviru delatnosti našeg preduzeća i sprečiti nastanak divljih deponija. Naše preduzeće će u saradnji sa resornim pomoćnicima gradonačelnika, Mirjanom Đoković i Milanom Bojovićem, kao i konkretnim mesnim zajednicama u kratkom roku pristupiti postavljanju reciklažnih ostrva, što je u interesu i građana i našeg preduzeća – naveli su zaposleni u JKP „Komunalac“.

Izvor: ozonpress.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti