Bušenje Dinarida u Hrvatskoj u potrazi za naftom

Foto: Wikipedia/K. Korlević

Na potpisivanju ugovora za dokument o dodeli bespovratnog novca iz evropskih fondova za gradnju Centra za upravljanje otpadom Lećevica, hrvatski ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić odgovorio je i na pitanje kako će se istraživanje i bušenje Dinarida u potrazi za ugljovodonikom odraziti na turizam.

„Sprovodimo istraživanja koja nisu invazivna i nema štete za turizam. Trajaće od 5 do 7 godina, pa tek onda kada otkrijemo koliko nafte uopšte ima na području Velebita, Dinare, Mosora i Biokova, možemo da govorimo o eksploataciji“, rekao je Ćorić.

Istakao je da će, nezavisno od toga da li na toj teritoriji postoje ili ne postoje zalihe nafte, ceo proces da bude ispraćen jasnom komunikacijom sa lokalnim zajednicama, zato što neke od njih ne žele takav oblik istraživanja kako bi razvijale ruralni turizam. „Međutim, siguran sam da postoje i one zajednice koje bi nakon preliminarnih rezultata istraživanja ocenile da  to i te kako ima smisla“, dodao je.

Ministar je 24. januara u Šibeniku održao radni sastanak s predstavnicima Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, a tom prilikom je i službeno najavljeno da će se uskoro pokrenuti postupak javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljovodonika na području Dinarida.

„Upravo lokalna samouprava ima najveću direktnu korist od istraživanja ugljovodonika. Na primeru jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji, na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 miliona kuna koje su opštinama donele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitet života lokalnih zajednica“, istakli su iz ministarstva.

Na području Dinarida su već obavljana slična istraživanja,  a na priobalnom području i na jadranskim ostrvima istraženo je ukupno 17 istraživačkih bušotina.

Izvor: Slobodna Dalmacija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti