BUGARSKA: Produžen rad reaktora u Kozloduju za još 30 godina

Izvor: Ивайло Борисов/Wikipedia

Jedan od dva reaktora u bugarskoj nuklearnoj centrali sovjetske tehnolgije Kozloduj, dobio je u petak, 3. novembra,  odobrenje da radi još 30 godina, saopštilo je Ministarstvo energetike u Sofiji.

Bugarsko regulatorno telo za nuklearna pitanja doneo je tu odluku na osnovu ispitivanja koje su pre godinu dana obavile ruska kompanija Rosenergoatom i francuska EDF. One su analizirale taj reaktor od 1.000 megavata i izdale sertifikat da može da radi do 2047. godine. Narednih godina biće doneta odluka o produženja rada drugog reaktora u toj atomskoj centrali, jedinoj nuklearnoj centrali u Bugarskoj, koji je trebalo da radi do 2021. godine.

 – Naša centrala poštuje najviše bezbednosne zahteve i može da radi dodatnih 30 godina – rekla je ministarka energetike, Temenužka Petkova, na svečanosti u prisustvu predstavnika EDF-a i Rosatoma.

Centrala Kozloduj na Dunavu ima reaktore sovjetske proizvodnje. Ova centrala proizvodi oko trećine energije koju troši Bugarska. Četiri najstarija reaktora te centrale, koje je Brisel ocenio nesigurnim, zatvorena su prilikom ulaska Bugarske u EU 2007. godine.

Izvor: Agencija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti