Budućnost solarne energije u Evropi

Foto: Ljubaznošću Valburge Hemetsberger

Danas vodeća evropska asocijacija za solarnu energiju je osnovana još 1985. godine i poznata je kao SolarPower Europe. Ovo udruženje okuplja više od 250 kompanija i organizacija koje posluju unutar lanca vrednosti u oblasti solarnih elektrana. Tu se nalaze proizvođači opreme za solarne elektrane, zatim izvođači radova kao i nacionalna udruženja. Da biste postali član asocijacije SolarPower Europe, morate prvo popuniti onlajn obrazac, a Upravni odbor udruženja odlučuje o prijemu i daje konačno odobrenje. O prednosti članstva u ovoj asocijaciji i budućnosti solarne energije u Evropi razgovarali smo sa Valburgom Hemetsberger, generalnom direktorkom SolarPower Europe.

EP: SolarPower Europe namerava da dosegne cilj kojim će do 2030. godine od svih izvora energije najveću proizvodnju električne energije obezbeđivati upravo solarni sektor. Kako mogu ostvarenju ovog cilja da doprinesu kreatori politika, kompanije i čitavo društvo?

Valburga Hemetsberger: Svi moramo da zasučemo rukave ako želimo da realizujemo taj cilj! Kreatori politika mogu da podrže ovaj cilj tako što će usvojiti najbolji zakonski okvir za razvoj solarnih elektrana. Dobar primer pruža Beč, čija jegradska vlada odredila da svaka nova zgrada mora da ima solarnu elektranu što će dovesti do većeg udela solarne energije. Kompanije imaju mogućnost da odaberu solarnu energiju i generalno obnovljive izvore za svoje radne procese. Možemo navesti primer IKEE koja je postavila solarne elektrane na 370 svojih prodajnih mesta i magacina širom sveta. Društvo može da doprinese ostvarenju ovog cilja tako što će građani instalirati solarne panele na krovovima svojih kuća i poslovnih objekata. Danas je solarna elektrana najjeftinija tehnologija za proizvodnju električne energije, kojom se ostvaruje ušteda u troškovima za potrošnju električne enegije, a sam proces proizvodnje električne energije ne ugrožava planetu. Naše udruženje promoviše solarnu energiju kroz aktivnu podršku, kampanje i inicijative kako bismo pružili informacije i podigli svest o brojnim temama koje su ključne za razvoj naše tehnologije.

EP: Od brojnih kampanja koje vodite, koju biste izdvojili kao najznačajniju i kako merite uspeh vaših kampanja?

Valburga Hemetsberger: Udruženje SolarPower Europe vodi kampanje o najvažnijim temama za sektor solarnih elektrana u Evropi. Tokom 2017. pokrenuli smo kampanju „Malo je lepo”, kojom smo zagovarali podršku za mikro i male elektrane u Evropi kojima je pretila opasnost u vreme pregovaranja o Paketu za čistu energiju u EU. Hteli smo da osiguramo zakonske podsticaje kao što je prioritetan pristup mreži za mikro i male solarne elektrane na kućama, 49 školama i bolnicama koje predstavljaju ključne pokretače energetske tranzicije u Evropi. SolarPower Europe predvodi grupu od 17 partnera, među kojima su udruženja za obnovljive izvore enegije, gradonačelnici, kooperanti, vlasnici zemljišta i udruženja instalatera, i naposletku smo uspeli da obezbedimo prioritetni pristup mreži za mikro i male elektrane iz obnovljivih izvora u Evropi. To je bila ogromna pobeda za obnovljive izvore!

EP: Kako solarna energija može da doprinese postizanju ciljeva evropskog Zelenog sporazuma?

Valburga Hemetsberger: Solarne elektrane zaista mogu da budu ta pokretačka snaga evropskog Zelenog sporazuma. Da bismo ostvarili klimatsku neutralnost do 2050. godine, Evropi je potrebna velika tranzicija u oblasti obnovljive energije. Uz neverovatne koristi koje pruža, solarna energija izbija na čelo ove tranzicije kao zvezda vodilja.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Istakla bih da solarna energija predstavlja najfleksibilniji izvor, jer elektrana može da se instalira na kući, zgradi škole ili kompanije. Mogućnosti su neograničene. Čak 25 odsto potreba za energijom u Evropskoj uniji može biti zadovoljeno proizvodnjom električne energije u solarnim elektranama. Budući da se radi o jeftinom energetskom rešenju, ova vrsta elektrana može takođe da pomogne u rešavanju problema energetskog siromaštva i da zaštiti domaćinstva i kompanije od skoka cena energenata kao što su fosilna goriva.

Tržište solarne energije beleži eksponencijalni rast. Prošla godina je bila najbolja na evropskom nivou jer je čak 25,9 GW solarnih elektrana povezano na mrežu. Čak 50 i prema umerenom scenariju kapacitet solarnih elektrana u EU će se udvostručiti u naredne četiri godine i dosegnuti ukupno 327,6 GW do 2025. godine. Ovaj ogroman rast biće okosnica neophodne i velike tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

EP: Solarna energija se sve više koristi u poljoprivredi u čitavom svetu. Asocijacija SolarPower Europe objavila je uputstvo Najbolje prakse u agrisolaru radi predstavljanja glavnih biznis modela i koristi od agrisolara. Kako se razvija agrisolar i šta možemo da očekujemo u ovoj oblasti do 2050. godine? 

Valburga Hemetsberger: Naše uputstvo o najboljim praksama u agrisolaru trebalo bi da ukaže na to kako poljoprivreda i solarne energija mogu da se dopunjuju, i tako pruže ruralnom razvoju neophodni podsticaj. Poljoprivreda je izuzetno podložna klimatskim promenama, iako i sama doprinosi tome velikim emisijama ugljenika. Ovaj sektor je drugi emiter po veličini u Evropskoj uniji, odman nakon energetskog sektora.

Solarna energija pruža mogućnost da ublažimo klimatske promene na više nivoa. Kad govorimo o poljoprivredom gazdinstvu, ona nam pomaže da zaštitimo useve i životinje od ekstremnih temperatura i da poboljšamo biodiverzitet. Ima mnogo uspešnih primera primene našeg uputstva, kao što su sofisticirane instalacije solarnih panela, koje su vrlo osetljive na temperaturu, pa mogu da rotiraju kako bi zaštitile vinovu lozu od jakog sunca dok proizvode električnu energiju za stotine lokalnih domaćinstava. Sigurno će primena solarnih panela u poljoprivredi da raste budući da poljoprivrednici i kompanije koje ugrađuju solarne panele već uviđaju ogroman potencijal ove saradnje.

Intervju vodila: Nevena Đukić

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala ELEKTROMOBILNOST.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti