Brazil smanjuje emisiju gasova staklene bašte za 37 odsto do 2025. godine

co2 energetika.ba

Predsednik Brazila gospođa Dilma Rusev saopštila je da će Brazil do 2025. godine smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 37 odsto, odnosno za 43 odsto do 2030. godine.

Kako je istakla prilikom obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja je održana 27. septembra 2015. godine u Njujorku, Brazil planira da ostvari svoj cilj koristeći obnovljive izvore energije, pre svega biomasu, solarnu i vetroenergiju. Ona je dodala da će i pošumljavanje odigrati značajnu ulogu, a istakla je da će u narednom periodu biti pošumljeno oko 12 miliona hektara zemljišta. Prema njenim rečima, Brazil predstavlja jednu od retkih zemalja koja bi mogla dostići svoj cilj smanjenja emisija gasova staklene bašte.

Inače, u pošumljavanju Brazila značajnu ulogu ima i Norveška koja je dala donaciju od milijardu dolara Brazilu 2008. godine za pošumljavanje svoje teritorije.

Podsetimo, zemlje koje su potpisale Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama imaju obavezu da do 31. oktobra 2015. godine objave svoj nacionalni plan za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti